Motto: „Cinicii și scepticii… moderni nu văd nici un rău în a plăti celor cărora le încredințează mintea copiilor lor o sumă mai mică decât aceea dată celor cărora le încredințează întreținerea instalațiilor sanitare.” – John Fitzgerald Kennedy
Nu de azi, de ieri, ci de vreo 15 ani ne lipsesc mii de profesori în școlile așa-zisei Românii educate, iar o lege a salarizării unitare nu este aplicată. Culmea, programul „România Educată” nu va mai avea nevoie de ei.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, General trecut în rezervă pentru a intra până-n gât în pretinsul Partid Național Liberal, deși în vremea când deținea funcția de Șef de Stat Major al Armatei ne aburise că nu va intra niciodată în politică, nu are obiceiul civil și civilizat de a se ține măcar odată de cuvânt. El a refuzat, vinerea trecută, să semneze un Ordin prin care salariile profesorilor s-ar fi putut majora, deși promisese așa ceva încă de la finele anului trecut. Adică, își va asuma această decizie. Vorbe de clacă…
PĂCĂLELILE ROMÂNIEI (NE)EDUCATE! Reprezentanții cadrelor didactice s-au întâlnit, marți, cu cei ai Guvernului Ciucă, spre a discuta posibilitățile de a li se acorda aceste majorări salariale, întârziate deja cu doi ani. De către prim-miniștrii Orban cel Ludovic și, apoi, de Florin Cîțu, ambii certați cu școala și cu profesorii, încă de pe vremea când erau școlari de notele 4 și 5!
Ceea ce nu li s-a spus profesorilor, duși cu preșul, este că urmează finanțarea salariilor din sistemul preuniversitar prin PNRR. Dar nu pe actuala curriculă, ci pentru viitoarele cadre didactice ce vor preda materii ce încă nu există. Cel puțin așa reiese din Hotărârea de Guvern prin care s-a început implementarea programului „România (Ne)Educată”, deocamdată în niște școli pilot, iar astfel s-ar putea explica de ce problema salariilor profesorilor nu reprezintă o prioritate. E foarte posibil ca să nu mai fie nevoie de ei, iar banii pentru salariile înlocuitorilor să vină, pe viitor, din alte surse.
Negocierile pentru creșterea salariilor profesorilor au început pe 21 ianuarie, iar prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut multe promisiuni pe care, după aceea, nu le-a respactat!
Promisiunile fuseseră făcute după ce sindicatele din Educație au declanșat acțiuni de protest, în decembrie 2021, în momentul în care se publicase un proiect de ordonanță ce nu acorda nicio creștere salarială în 2022 pentru acest sector de activitate. Sindicatele au început atunci să strângă semnături pentru declanșarea unei greve generale.
GUVERNUL CIUCĂ UNA SPUNE ȘI ALTA FUMEAZĂ! Apoi, Guvernul Ciucă a modificat proiectul de ordonanță și a acordat o creștere salarială minoră, de numai 4,5% în loc de 8%, cât se discutase anul trecut.Banii în plus la salariu ar fi trebuit să se plătească începând din februarie. Oricum, sumele erau infime, plecând de la 60 de lei pentru un profesor cu venit minim.
În astfel de condiții ale salarizării, un cadru didactic debutant câștigă 4.098 de lei brut (2.397 de lei net), dacă are studii superioare de lungă durată și grad didactic I, caz în care câștigă numai 4.372 de lei brut (2.558 de lei net), cu mai puțin de 200 de lei în plus.
ABSOLVENȚII FACULTĂȚILOR FUG DE CATEDRĂ. Așa că, tinerii absolvenți de facultate fug de catedră, chiar dacă sistemul de învățământ preuniversitar suferă, cum spuneam, de peste 15 ani, de un deficit anual de cadre didactice, cifrat undeva între 11.000-19.000. Școlile sunt nevoite să alerge după suplinitori, adică fie pensionari care mai vor să predea la catedră, fie vreo 50% dintre suplinitori fiind necalificați. Adică, doar absolvenți de liceu!
Este clar că nu avem profesori suficienți, iar de cei care încă Guvernul Ciucă își bate joc în ultimul hal.
ION PREDOȘANU