Ca la noi, la nimeni – Liberi, la Slujba de Înviere!

872
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „La fel ca și a te naște întâia oară, nu este nimic surprinzător să renaști; totul în natură este înviere.” – Voltaire

Din discuțiile și confruntările Puterii cu Opoziția și chiar cu opiniile unor personalități ale societății civile nu s-ar fi putut crede că situația gravă, pe alocuri încrâncenată, a acestor zile, se limpezește, totuși, iar participarea credincioșilor la Slujba de Înviere va fi posibilă. Cu voie de la „Împărăție”, cum se zice.
Cum ai noștri lideri politici, mai ales cei de la Putere, nu fac aproape nicio mișcare fără a trage cu ochiul la mai marii de la Bruxelles ori din țările puternice ale Uniunii Europene, precum Germania și Franța, nu-i exclus s-o fi făcut și de această dată.
Inspirați, probabil, de Germania, iată că și autorităților române parcă le-a venit mintea la cap și nu mai amenință cu înăsprirea restricțiilor în pandemie. Dar ce s-a petrecut în Germania? Ceva normal. Pur și simplu Carantina de Sfântul Paște a fost anulată. Germanii au anunțat că abandonează carantina în perioada sărbătorilor pascale. Guvernul condus de Cancelarul Angela Merkel a renunțat la ideea impunerii unor restricții dure de Paște!
Ce-i drept, aici este și meritul Patriarhiei Române. Pur și simplu, Biserica Ortodoxă Română s-a zbătut să convingă autoritățile guvernamentale de necesitatea ținerii, cu respectarea tuturor condițiilor sanitare impuse, a Slujbei de Înviere conform tradițiilor strămoșești.
Și, astfel, site-ul Știripesurse.ro ne-a anunțat, joi, că Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat(PSD), a lansat unele ironii după decizia Guvernului, care-a dat, anterior declarațiilor sale, o dezlegare la Înviere!
„Am înțeles că avem și vești bune de la Guvern. O veste extraordinară; au aflat românii că nu se mai mută nici ora Învierii și au, totuși, voie să meargă la biserică. Eu am o veste și mai bună, am scăpat de amendă, căci anunțasem că o să merg la biserică”, a declarat Marcel Ciolacu.
Slujba de Înviere se va desfășura normal, a anunțat și Patriarhia Română.
Se vor purta măști, se va respecta distanțarea sanitară, iar la biserică se merge pe jos sau cu mașina.
Conform Patriarhiei, întâlnirea, de joi, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte, la sediul Guvernului, pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune de identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertăților religioase, și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare.”
Datele concrete legate de organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autorități, după ce vor fi stabilite.
Iată că se poate! La sfârșitul Postului Mare, oficial, s-a dat dezlegare la Slujba de Înviere!
ION PREDOȘANU

P.S. Un valoros profesor de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, și-a dat demisia din funcția de Consilier onorific al controversatului ministru al (Ne)Sănătății României, individul numit Vlad Voiculescu. Mai bine mai târziu decât niciodată! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here