Ca la noi, la nimeni – Lecţii pentru viaţă

314

Agitata noastră viaţă politică şi socială ne oferă scandaluri la tot pasul. Şi dezertări din partidele pe listele cărora unii iluştri anonimi au ajuns chiar europarlamentari. Evident, bine plătiţi. Se petrec lucruri de care te cruceşti. Era limpede pentru oricine că Liviu Dragnea şi PSD sunt ţinte ale unor instituţii ale statului. Mai ales a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), condusă de Laura Codruţa Kovesi. I s-a întocmit un al treilea dosar de cercetare penală lui Liviu Dragnea, i s-a adus la cunoştinţă doar faptul că este suspectat de organizarea unui grup infracţional, dar nici el şi nici avocatul lui nu vor vedea dosarul decât astăzi, luni, 20 noiembrie. Primele atacuri au venit din partea preşedintelui României, care i-a cerut demisia din funcţia de al treilea om în stat. Iar Liviu Dragnea a ieşit la atac şi spune că Iohannis e la curent, de mult, cu dosarul său penal: “Doar cei care iau câteva case de la stat, prin fals, pot sta acolo.” Între timp, conducerea social-democraţilor s-a reunit, vinerea trecută, la Herculane şi a adoptat o rezoluţie intitulată “Statul paralel şi ilegitim”. Există opinii că titlul conţine o tautologie, numai că sintagma “statul paralel” poate fi însoţită de cuvântul “ilegitim” pentru a întări prima exprimare. Iar cel mai puternic partid din România constată lipsa de reacţie complice a preşedintelui faţă de încălcarea Constituţiei de către cei apreciaţi ca făcând parte din “statul paralel”. În documentul PSD se spune că social-democraţii încep lupta cu noul duşman. Scopul statului paralel fiind acela de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.
*
Ca şi cum nu ar fi fost suficiente atacurile dinspre Palatul Cotroceni – prin comunicate ale Administraţiei Prezidenţiale sau direct prin conferinţe de presă ale locatarului vremelnic de acolo -, pe lângă atacurile lui Victor Ponta la Liviu Dragnea s-a mai ivit un contestatar. Sorin Moisă – europarlamentar ales pe listele PSD şi-a dat demisia din partid şi-i cere urgent demisia lui Liviu Dragnea. Prima dată am auzit de Sorin Moisă când se căuta înlocuitor pentru fostul prim ministru Sorin Grindeanu. Cine să fie, cine să fie? Omul cu nume de Moisă sau Moise, nu se ştie exact, a trecut imediat în Partidul Popularilor Europeni. La fel cum este şi Dacian Julien Cioloş. Ne-am lămurit că Sorin Moisă era eminenţa cenuşie a echipei lui Dacian Julien Cioloş şi fusese impus pe listele PSD de către preşedintele de atunci, Victor Ponta cu doar două ore înainte de a se închide listele. Aşa reiese din declaraţia dată de Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD: “Decizia a aparţinut unui singur om – Victor Ponta”. Printre multele chestiuni bizare, Codrin Ştefănescu susţine: “Ulterior, am observat din presă, pe surse, de parcă se crea singur, ba că e dat ca viitor premier, ba că va fi preşedintele partidului, ba candidat la preşedinţie. Chestii bizare, mai ales că nu-l cunoştea mai nimeni în partid, fiind invenţia lui Ponta.(…) Nu spun de ipocrizia acestui fost judecător având funcţia obţinută în baza participării pe listele PSD, ar fi trebuit să facă multe pentru români, să ţină partea ţării în faţa campaniilor abjecte duse de Monica Macovei, să informeze oficialii europeni despre manevrele statului paralel, să colaboreze cu echipa PSD, condusă de europarlamentarul Viorica Dăncilă. În schimb, la fel ca şi europarlamentarul Cătălin Ivan şi-a văzut de agenda personală, uitând că nu au ajuns în Parlamentul European ca independenţi”. Profitând de nişte legături anterioare şi apartenenţa lui Dacian Julien Cioloş la Partidul Popular European, Sorin Moisă s-a înscris şi el la PPE. Agenţia de presă şi site-ul DCNews a avut ideea de a lansa întrebarea: “Trebuie să plece Sorin Moisă din Parlamentul European?”. Ca răspunsuri au apărut: “Da, sunt de acord” – 64,41%(5.813 de respondenţi) şi “Nu, nu sunt de acord” – 35,59%(3.212 de respondenţi). Sunt cifrele înregistrate până duminică la ora 14,20. Chiar dacă DCNews nu este instituţie de sondare a opiniei publice şi recunoaşte că nu este un vot reprezentativ pentru întreaga populaţie a ţării.
ION PREDOŞANU
P.S. Fie din pasiune, fie că nu are ce face Senatorul Marius Marinescu, Preşedinte fondator al Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, le-a adresat acelaşi text pe e-mail celor mai importanţi oameni în stat, în opinia domniei sale, respectiv lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi preşedinte ALDE, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedinte al OSD, Liviu Dragnea, şi primului ministru, Mihai Tudose.
Se referă la “Barbaria rar întâlnită”, subintitulată “Raiul cruzimilor faţă de animale”. Păcat că nu a avut răgazul să gândească niţel şi la Constituţie. Acolo unde omul este pe primul plan.
(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here