Ca la noi, la nimeni – Laşitatea prezidenţială şi dedesubturile sale!

406

STS şi-a făcut datoria. Faţă de Băsescu! Aşa cum anticipam, ieri, la o oră când nu se încheiase şedinţa CSAT, Traian Băsescu a izbutit să-l scoată basma curată pe Şeful STS, Marcel Opriş, în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni soldat cu două victime. Un dictator mult mai celebru decât Traian Băsescu, Tătucu’ Stalin considera pierderile omeneşti o chestiune de statistică. Primul ministru, Victor Ponta, acela care avusese iniţiativa convocării CSAT cu intenţia de a-l schimba pe Şeful STS, Marcel Opriş, se aştepta, într-un fel, la deznodământ. Dealtfel, domnia sa a declarat, între altele, într-o conferinţă de presă susţinută după câteva consultări avute în USL: „Traian Băsescu manifestă laşitate, neavând curajul să-l demită pe directorul STS”. Premierului Victor Ponta i se părea ca o evidenţă faptul că: „Preşedintele Traian Băsescu nu are curajul, probabil că sunt lucruri cu care este şantajat, lucruri personale, modul în care STS este implicat în referendum şi în alegerile din 2009.”
Scăpăm de Marcel Opriş, directorul STS? Este o întrebare la care nu s-a oferit, deocamdată, un răspuns. Totuşi, s-a anunţat că USL a depus un proiect de Lege în Parlament pentru trecerea STS la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Unde există un comandament de criză, care să funcţioneze în cazul calamităţilor, catastrofelor şi accidentelor, condus de secretarul de stat de la Sănătate, dr. Raed Arafat. E de presupus că STS va funcţiona la MAI ca un departament şi comanda va fi alta. Una tehnică şi pe baze profesionale şi nu securistice. Ne laudă FMI. O fi pe bune? Obtuzul Traian Băsescu a primit o delegaţie comună a FMI, Comsiei Europene şi a Băncii Mondiale. A zis că nu semnează scrisoarea de intenţie a Guvernului Ponta către FMI. Şi, totuşi, această scrisoare va fi întocmită, indiferent dacă buricul târgului o semnează sau nu. În fond, administrarea ţării este o chestiune serioasă şi nu-i cazul să se-mpiedice de-un ciot, cum spunea poetul. La o conferinţă pe la Berlin, Şefa FMI, Andrea Schaechter susţinea: „România a reuşit o performanţă impresionantă, şi anume depăşirea crizei, ceea ce repreâzintă o bază economică completă. România şi-a redus deficitul fiscal cu peste 6,5% din PIB. România este unul dintre cele 11 state membre care nu mai sunt în procedura deficitului excesiv(…), şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 20% şi acest lucru trebuie tratat cu seriozitate. Percepţia generală este că există realizări importante.” Dar tot şefa FMI mai atrăgea atenţia că există mari deficienţe în Energie şi Transporturi, ca să nu mai amintim despre cele din Infrastructură. Iar într-un fel de concluzie, domnia sa mai constata: „România trebuie să accelereze absorbţia fondurilor europene, chiar dacă a atins deja o rată de peste 30%. Din nefericire, criza a lăsat o moştenire, iar nivelul de îndatorare s-a triplat şi este nevoie de multe eforturi. Este nevoie de un boom economic.”
După cum se ştie, îndatorarea de la FMI cu cele 20 de miliarde euro s-a produs la solicitarea preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu, al cărui Regim Băsescu a spulberat imensa sumă împrumutată în numai doi ani. Deh, se cheltuiseră mulţi bani cu campania electorală pentru al doilea mandat prezidenţial din 2009!
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here