Ca la noi, la nimeni – Judecătorii sub teroare!

254

Desigur, ceea ce se petrece cu judecătorii la vârf sau chiar cei de la tribunalele mai jos de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dirijată după ifosele preşedintei Livia Stanciu, seamănă mai mult a teroare. Şi nicicum a normalitate. Protestează asociaţiile profesionale ale magistraţilor, protestează mass-media şi tot nu-i suficient, întrucât CSM-ul ţine cu lupul!

În asemenea condiţii, Livia Stanciu este pentru breasla judecătorilor cam ceea ce e Laura Codruţa Kovesi în tabăra procurorilor. O „doamnă de fier”, adică. Deşi apelativul „doamnă” nu i se potriveşte deloc, fiind mai degrabă o ţaţă orgolioasă şi abuzivă. Preşedinta Livia Stanciu a fost numită de ex-preşedintele Traian Băsescu şi se comportă exact ca pe timpurile lui. Ea a impus şi la nivelul Înaltei Curţi, cât şi la instanţele inferioare o atitudine dură, nu numai fermă. Uneori bună, dar mai ales nu pentru aplicarea strictă a legilor ambigui după „pohta ce-a pohtit ea!” Atunci când a făcut un denunţ de şantaj asupra fostei secretare a defunctului ei soţ, amărâta de gălăţeancă Mariana Rarinca. Caz preluat cu celeritate de doi procurori ai DNA printr-un abuz. Mariana Rarinca îşi cerea drepturile sale de vreo 2.000 euro, datoraţi de soţul Liviei Stanciu.
Iată că legile actuale permit şi abuzuri, iar CSM-ul nu se sesizează. Victima Mariana Rarinca n-a avut nici bani de avocat, cheltuindu-şi ultimul bănuţ pe plata utilităţilor apartamentului din Galaţi al familiei Stanciu. Cum să facă faţă necăjita de Mariana Rarinca celor doi procurori desemnaţi de DNA s-o înfunde, ştiindu-se apoi la mâna judecătorilor din Împărăţia Liviei Stanciu.
Curios, deşi Laura Codruţa Kovesi se plânge de lipsă de personal, DNA sare în apărarea onoarei pierdute a Liviei Stanciu: care-o înfundase la Puşcăria Târgşor pentru cinci luni, după ce o mai chinuise o lună în Beciul poliţiei Bucureştilor, pe Mariana Rarinca. Numai că doi judecători corecţi de la Curtea de Apel Bucureşti au dat o sentinţă definitivă de achitare a Marianei Rarinca. În loc să se deschidă dosar penal pentru denunţ de şantaj mincinos la adresa Liviei Stanciu, DNA face recurs!
Pur şi simplu, DNA a fabricat un nou dosar contra abia eliberatei Mariana Rarinca, autori fiind aceiaşi doi procurori care-o înfundaseră prima dată, în 2014! Cei doi pretinşi procurori care-o mai hărţuiseră şi prima dată au reluat tema falsă a şantajului, dar au mai disjuns un dosar cu fals în înscrisuri, trimis la Judecătoria Galaţi.
În vremea aceasta, preşedintele Klaus Iohannis primise o Scrisoare deschisă din partea unor senatori care cereau măsurile ce se impun pentru abuzurile Liviei Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi. Numitul preşedinte şi-a declinat competenţa, chit că el participă la şedinţele Consiliului Suprem al magistraturii, pe care le şi prezidează! Aşa cum îi cere şi-i permite Constituţia.
Dar, după cum se vede, arestarea nevinovaţilor se dovedeşte „un lucru bine făcut!”
Una peste alta, în subteranele (In)Justiţiei româneşti sunt legături dubioase, subiective, interesate sau controlate de instituţii din afara sistemului juridic: SRI şi Preşedinţia sunt doar două dintre posibilele implicate. Asemenea maşinărie infernală poate băga la pârnaie pe oricine, poate nenoroci oameni nevinovaţi, mai ales când există comenzi de la cineva din echipa lui Traian Băsescu: Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu şi Florian Coldea. Trinomul păstrat de Klaus Iohannis, preşedintele ce promisese o „Românie a lucrului bine făcut”. Sintagmă ce seamănă din ce în ce mai mult cu minciuna lui Traian Băsescu: „Să trăiţi bine!”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here