Ca la noi, la nimeni – Jaful facturilor în statul eșuat!

516
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Jaf //„Jaf” era „la drumul mare”/ Iar acum…/ E la mare căutare/ Pe orice drum//.”
Epigramă de Vasile Iușan, Din „Justiția e oarbă”(2009)

Să începem cu o glumă, recunosc, nu dintre cele mai bune și prea potrivite momentului prin care trece țara, ci chiar cu una amară. Într-un dialog, dintre doi amici, primul zice: „- Îl mai știi pe ăla de l-a trimis maistrul să ia o găleată de curent? – Da! Ce e cu el? – A ajuns Ministrul Energiei!„ Iar, la noi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, băiat stilat, ce-i drept, și pe deasupra demagog fără pereche, pare desprins din acest banc prost.
NICI-UN GUVERN, FĂRĂ POPESCU! Adică, Virgil Popescu se preface că nu are nicio legătură cu grava criză energetică a bietei țărișoare – Colonia încă numită România -de parcă nu el se afla la butoate atunci când s-au închis minele de cărbune din Valea Jiului și o parte din exploatările miniere ale Gorjului. Și, tot la fel, nu știe nimic de închiderea termocentralelor Iernut – care așteaptă de ani buni să fie modernizată – și cea de la Mintia, în jurul căreia încă trăia Complexul Energetic Hunedoara.
La fel, Virgil Popescu se spală pe mâini, precum Pilat din Pont, și atunci când vine vorba de introducerea – fără o pregătire prealabuilă, care să protejeze consumatorii casnici – liberalizărilor la energia electrică și la gazele naturale. Oricum, din luna noiembrie 2019, Virgil Popescu n-a scăpat niciun guvern, fiind ba ministru la Economie, ba la Energie în guvernele de tristă amintire Orban, Cîțu și, mai nou, în Guvernul Ciucă.
CHINURILE, DUPĂ LIBERALIZARE. Luni, cu chiu cu vai, ministrul Energiei – Virgil Popescu – a fost invitat la o ședință a Coaliției. În care să se discute și să se caute soluții pentru ieșirea din groaznica criză a facturilor urieșești la energie electrică și la gaze naturale.
A se reține, Măria Sa Virgil Popescu a fost „invitat” și cu chemat să dea seamă de halul în care a adus consumatorii casnici, dar și pe cei din indusrie.
Căci, între timp, ALRO Slatina – mare consumator de energie electrică a început să fie închis, iar AZOMUREȘ – producătorul a 50% din îngrășămintele chimice folosite în agricultura românească – și-a anunțat suspendarea activității. Vă dați seama că nici IMM-urilor nu le merge bine, chiar deloc, iar numărul șomerilor va cunoaște o creștere alarmantă!
Tocmai el, adică Virgil Popescu, ministrul Energiei, arată cu degetul spre ANRE (Agenția Națională pentru Reglementarea Energiei), către Consiliul Concurenței și ANPC (Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor) și ne zice că acestea nu funcționează! Măi, să vezi.
AMENZI CERUTE DE PREMIERUL CIUCĂ. Cu toate acestea, mai bine mai târziu decât niciodată, ANRE și ANPC au început să dea amenzi zdravene pentru facturile urieșești ale furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale. Dar asta numai la intervenția prim-ministrului Nicolae Ciucă.
În schimb, ministrașul Virgil Popescu zicea, într-o zi, că dacă el ar fi într-o situație similară cu consumatorii nu ar plăti factura. Iar consumatorii să reclame, la cele trei instituții, exagerata facturare. Pentru ca numai după o zi, să aibă o poziție diametral opusă!
Evident, nu aceasta este soluția: să pui sute de mii de oameni să meargă pe drumuri înfundate și fără nicio perspectivă la instituțiile amintite. Avocatul Gheorghe Piperea îi sfătuia pe consumatori ca, după reclamații, aceștia să se adreseze instanțelor de judecată.
RĂSFĂȚATUL POPESCU, LA AUDIERE. Luni, la început de săptămână, răsfățatul ministru Virgil Popescu a fost audiat în ședința Coaliției de guvernare. Iar în ședință ar fi urmat să se caute și să se adopte soluții pentru a scăpa țara și consumatorii de jaful din Energie.
MĂSURI ÎNTÂRZIATE. La ora când închei aceste simple note nu am știință despre cele decise în ședința coaliției. Oricum, măsurile ce se vor lua sunt întârziate.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here