Ca la noi, la nimeni – Iohannis mimează gândirea!

249

Zi de zi, mai precis seară de seară, protestatarii se întâlnesc în Piaţa Universităţii şi în alte câteva mari oraşe din ţară. În vremea asta, singurul cu putere de decizie, la această oră, din România ne lasă să pricepem că el cugetă. A avut consultări cu partidele politice şi toate s-au dat la o parte, nenumind vreunul un prim ministru potenţial.
Preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost cazul să-l numească pe controversatul Cătălin Predoiu. Unul ocolit de DNA din motive care ne scapă. Oricum, cu el ne-a frecat ridichea Klaus Iohannis în campania electorală prezidenţială şi mai apoi cât l-a ţinut gura aia din care vorbeşte scrâşnit, încercând să ne convingă că-i un om de cuvânt. Nici Noul PDL, ascuns sub sigla PNL, nu joasă altfel. Se tem de guvernare ca Necuratul de tămâie.
Cetăţeanul din fruntea statului se crede mai presus de lege. În procesul cu casele luate ilegal se bucură de imunitate, precum Băsescu. Şi-au mai rămas să se judece rima Doamnă şi soacra sa. Dacă n-or fi şi ele sacrosante. Ca să tragă de timp, preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat şi cu oarecari reprezentanţi ai societăţii civile – aleşi după metodele securistice ale Băsescului -, başca nişte reprezentanţi ai „străzii”. Unii nereprezentativi. Alţii, care puteau fi lideri, au refuzat să-l vadă la faţă în Palatul Cotroceni şi i-au reînnoit invitaţia de a merge el, preşedintele, în Piaţa Universităţii. A zis că va ajunge şi acolo, cu jumătate de gură. Dar pe şestache.
Până şi strada îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Ţara are nevoie de Guvern”. Iar el a mers în weekend. Unde-i mai bine ca acolo. Sunt vorbe grele aruncate de Institutul de Politici Publice. Care face aceste politici în stradă. Unii au impresia că acolo, în Piaţa Universităţii, ar fi o Agora. Alţii, dimpotrivă. Simt că anarhia pluteşte în aerul nopţii în care-a intrat România după cumplitul accident de la Colectiv Grup şi, mai ales, după demisia lui Victor Ponta.
Indecizia celui care mimează gândirea împiedică faptele de azi în favoarea stabilităţii ţării. Care va fi vreme mai lungă fără Guvern şi, ce este mai grav, fără Buget pe 2016.
ION PREDOŞANU

P.S. Sfătuitorii preşedintelui Iohannis nu lipsesc, din păcate. El aşteaptă, după câte se pare, tranşarea disputei dintre CIA şi BDS(serviciul secret al Germaniei) ca să ne comunice şi nouă, prostimii, numele primului ministru nominalizat. Până atunci, o s-o ţină ca gaia maţul în consultări. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here