Ca la noi, la nimeni / Iohannis cel Păcălit !

293

Conferinţa de presă de miercuri seara a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, merită privită şi din alte unghiuri de vedere decât, am făcut-o înainte de a şti ce conţine.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi-a ţinut conferinţa de presă în care a prezentat un raport ce a oferit o analiză extrem de dură, ca de chirurg, a activităţii DNA, cu predilecţie, în ancheta referitoare la Ordonanţa nr. 13/2017 a Guvernului Grindeanu. În urma căreia DNA şi-a permis să cheme la sediu secretari de stat şi miniştri ai Cabinetului Grindeanu. Şi poate că, susţinuţi de preşedintele Klaus Werner Iohannis, protestatarii din Piaţa Universităţii, mutaţi apoi în Piaţa Victoriei, dar şi procurorii ar fi mers mai departe.
Dacă Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu făcea o sesizare la Curtea Constituţională a României. A cărei decizie a stabilit clar că DNA şi-a depăşit atribuţiile, fiind acuzată de abuz de drept şi uzurpare a autorităţii. A urmat şi Motivarea deciziei CCR, extrem de coerentă şi de dură, prin care DNA şi Parchetul condus anapoda de Procurorul General Augustin Lazăr erau puşi la podea. Acuzele de încălcare a Constituţiei fiind extrem de clare!
Revenind la conferinţa de presă a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, acesta după ce a trecut în revistă evenimentele care au generat evaluarea celor doi procurori cu funcţii înalte la Ministerul Public şi, respectiv, DNA a declarat că a solicitat informaţii – evident, la cererea sa – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi DNA. Şi a mai avut întâlniri cu Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi. El pretinde ca absolut întâmplătoare şi simplă coincidenţă faptul că s-a văzut cu cei doi, la sediul Ministerului Justiţiei, exact în ziua în care l-a avut în vizită la sediul ministerului şi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm. Pură întâmplare sau nu, cine poate şti? Deie Domnul să fie aşa cum zice Tudorel Toader!
Ministrul Justiţiei, independentul politic Tudorel Toader, a mai spus că DNA şi-a încălcat grav atribuţiile când a efectuat o anchetă penală asupra membrilor Cabinetului Grindeanu. Ministrul Justiţiei a mai afirmat că evaluarea pe care a făcut-o asupra celor doi procurori vizaţi a făcut-o personal, fără nicio presiune sau ingerinţă. Şeful Justiţiei a zis că DNA a derapat grav în această anchetă, provocând tulburări în mass-media şi în societate, iar derapajele înregistrate nu pot fi justificate prin lupta împotriva corupţiei.
Tudorel Toader a explicat că în continuare cei doi procurori trebuie să fie monitorizaţi de el personal – aceasta fiind, conform Constituţiei, în fişa postului de ministru al Justiţiei – fără să le fie afectată independenţa. Şi, după ce timp de 43 de minute i-a făcut zdrenţe pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Augustin Lazăr a venit întorsătura. Ministrul Justiţiei a apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a celor doi procurori.
Judecătorul Tudorel Toader, fost zece ani şi jumătate la Curtea Constituţională a României şi expert al Comisiei de la Veneţia, nu poate fi luat drept fraier. Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, oricum se antepronunţase. O propunere de revocare venită de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu ar fi fost semnată. Protestatarii din Piaţa Victoriei ar fi avut încă un motiv să înjure Guvernul Grindeanu, total aiurea. Aşa că, după umila mea părere, modul în care a procedat Tudorel Toader este unul foarte înţelept, diplomatic. Raportul cuprinde 19 file, dar ultima pagină n-a fost citită. Aceea în care, se precizează că acuzele aduse de actuala analiză a ministrului Justiţiei asupra încălcărilor Constituţiei de către Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr nu se prescriu şi pot fi luate oricând ca fapte de la a cere să pornească o revocare. Singurul care s-a bucurat este Preşedintele Iohannis. Nici măcar Laura Codruţa Kovesi nu este în apele ei. Textul analizei necruţătoare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost transmis către toate cancelariile occidentale şi chiar peste ocean, astfel încât lumea să ştie adevărata faţă a Şefei DNA!
Şi acum, trei interpretări diferite. Preşedintele Klaus Werner Iohannis (fentat de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care s-a dus direct la ministrul Justiţiei!) se referă la „Un lucru foarte bun”, acela de a fi monitorizaţi Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr. Cum ar veni, Iohannis este de acord cu monitorizarea, aceasta fiind, cum spuneam, stipulată şi în Constituţie. Totuşi, preşedintele României nu îşi însuşeşte însă şi concluziile cu privire la activitatea anticonstituţională a celor doi protejaţi ai săi! „Sunt foarte mulţumit de activitatea Procurorului General şi a DNA. Ministerul Public şi DNA îşi fac bine treaba, am mai spus-o şi îmi place s-o repet”. Probabil îşi fac treaba la comandă, căci după decizia şi motivarea Curţii Constituţionale a României numai bine nu şi-o fac.
Din păcate, probabil s-a dat drumul la încălcarea Constituţiei. În vreme ce Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază analiza ministrului Justiţiei drept: „Un test de mare curaj!” ne-a uimit până la nedumerire, ca să nu-i zicem altfel, afirmaţia Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, cu privire la analiza respectivă: „Nu mi-o asum!”
Pare o replică a unui om cu frică de DNA! Mă-nşel cumva?
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here