Ca la noi, la nimeni – Investiția-risipă a lui Cîțu: Sediu MAI (ex-CC) de 5 stele!

475
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dacă nu pui nimic în buzunar, nu poți scoate nimic.” – Proverb românesc

Aflăm dinspre toate gurile de tun ale Puterii că Bugetul pe anul 2021, cel la care nu s-a acceptat niciun amendament la dezbaterea din Parlamentul României – nici din partea opoziției și nici măcar a Puterii – ar avea prevăzute sume imense pentru investiții, cum n-am mai avut niciodată în ultimii 31 de ani! Mă rog, Partidul Social Democrat este de altă părere și amenință cu procese penale din cauză că banii cei mulți merg spre primăriile conduse de reprezentanți ai partidelor Coaliției de guvernare: PNL, USR-PLUS și UDMR; iar acolo unde sunt primari social-democrați nu ajunge niciun sfanț!
Noi am mai descoperit o așa-zisă investiție de care nu era nicio nevoie. Cel puțin, deocamdată, în situația de criză sanitară, economică și socială.
Și nu este nicio îndoială că se va renova – cu bani mulți – fostul sediu al CC al PCR, actual sediu al Ministerului Afacerilor Interne. Care sediu, ce-i drept, și în perioada interbelică a aparținut tot celor de la Interne!
Astfel, ștabii din Ministerul afacerilor Interne (MAI) își trag un sediu de 5 stele, chiar în buricul târgului lui Bucur, în Piața Revoluției. Despre sediile de Poliție de la țară, Dumnezeu cu mila!
În vreme ce multe sedii ale posturilor de Poliție din România, mai ales cele de la țară, arată ca vai de lume, șefii de la Interne vor să-și modernizeze sediul central, cum spuneam, aflat în Piața Revoluției.
Trebșoara asta are nevoie de mulți bani. Așa că lucrarea necesită o investiție de nu mai puțin de 70 de miliarde de Euro. Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului a fost adoptată încă din anul 2018, dar abia Guvernul Iohannis-Cîțu a alocat și fondurile necesare.
Cum ar veni, top managementul din MAI va avea la dispoziție un sediu de 5 stele, în vreme ce multe posturi de poliție din zona rurală vor rămâne pe mai departe fără apă curentă, cu toalete în curte sau cu tavanele și acoperișurile care stau să cadă.
În cadrul proiectului se vor efectua: „reabilitarea termică a imobilului prin termosistem pe interior a fațadelor din curțile interioare. De asemenea, vor fi adăugate echipamente pentru surse de energie regenerabilă și vor fi modernizate sistemele de instalații pentru eficientizarea consumului de energie. În plus, vor fi realizate lucrări de consolidare ale structurii de rezistență a imobilului, de modernizare a spațiilor, de recondiționare a finisajelor interioare ale pereților și pardoselilor, înlocuire de finisaje ale pardoselilor, pereților și tavanelor, înlocuire de tâmplării interioare (uși și ferestre). Durata de realizare a proiectului va fi de 48 de luni.
Dumitru Coarnă, președintele Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor, susține că în mediul rural avem circa 2.000 posturi de Poliție și toate au nevoie de reabilitare și de avize sanitare pentru că nu au! De 31 de ani nu s-a mai făcut o acțiune de reabilitare a acestor posturi de Poliție.
Iar cu banii investiți în acest proiect, bani proveniți din fonduri europene, ar fi putut fi renovate aproximativ 800-1.000 de posturi de Poliție, mai susțineau reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni – EUROPOL.
Treaba aceasta a reușit să-i înfurie pe polițiștii care activează în mediul rural, cei mai mulți dintre ei fiind obligați să-și desfășoare activitatea în condiții improprii. Ultimele investiții masive în sediile Poliției din zona rurală s-au făcut, cum era de așteptat, înainte de 1989, ocazie cu care multe dintre ele au fost reconstruite din temelii.
ION PREDOȘANU

P.S. Și sediul Poliției din Peștișani, comuna Peștișani, are o vechime de peste 50 de ani, fiind construit pe vremea regretatului primar Constantin Nicolcioiu. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here