Ca la noi, la nimeni – Întârzierea aprobării PNRR (erodează intern și ca imagine PNL!)

396
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Există dușmani, dușmani de moarte și colegi de partid.”
Konrad Adenauer, Primul Cancelar al R.F.G.

România nu pare, ci chiar este neguvernată. Din moment ce prim-ministrul Florin Cîțu e mai mult în campanie electorală pentru alegerile interne din PNL, înscriindu-se, alături de actualul președinte al liberalilor, drept candidat la funcția de președinte pentru următorii patru ani.
Astfel, România a rămas corigentă din cauza actualului guvern la capitolul PNRR, după cum zice eurodeputatul Victor Negrescu (PSD): „În timp ce deja 12 state europene au început implementarea planurilor lor de redresare, Guvernul PNL-USR-PLUS stă și așteaptă sesiunea de toamnă (a Parlamentului European, n.m. I.P.)”.
„Acest lucru înseamnă întârzieri în implementare și scăderea șanselor ca România să acceseze cele 29 de miliarde de euro alocate țării noastre de Uniunea Europeană. Nu vă imaginați că în această perioadă de vară vor face ceva considerabil. Momentan au răspuns la numeroasele critici adresate de Comisia Europeană și se justifică pentru supracosturile și reformele aberante introduse în plan,” afirmă Victor Negrescu.
GUVERN NESERIOS?! El apreciază că, „dacă era un guvern serios”, revizuiau ordonanța de urgență care reglementează PNRR, pregăteau echipele care vor lucra pe proiecte, setau ghidurile și apelurile de proiecte, începeau o sesiune de informare privind Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Mai exact, se apucau de muncă pentru a recupera timpul pierdut. Prioritatea lor este dată de alegerile din PNL și USR. Dacă Dan Barna pierde alegerile, dispare și Cristian Ghinea de la minister. Dacă Florin Cîțu câștigă, va fi remaniat tot guvernul și, implicit, ministrul responsabil de fondurile europene”, conchide Victor Negrescu.
Mădălina Hideg, directorul științific al Institutului de sondare ARGUMENT, institut de sondare al DCMedia Group, are motive să afirme unele schimbări ce vor urma pe scena politică.
În luna aprilie, când conflictul din PNL încă nu se disputa public, sociologul Mădălina Hideg era cea care spunea că: „PNL se pare că este erodat și din interior, nu doar din exterior, și poate că și pandemia are un rol în tot acest context, însă, cu siguranță, PNL se îndreaptă spre o criză internă, care evident se va reflecta ulterior”.
COALIȚIA SCADE ÎN SONDAJE! Totodată, Mădălina Hideg, directorul Institutului ARGUMENT, trage un semnal de alarmă pentru coaliția de guvernare, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, despre care afirmă că a scăzut în sondaje.
AUR, PESTE USR! „Rămâne de văzut dacă USR reușește să își conserve partea de electorat care a venit alături de ei pentru elementul de noutate pe scena politică sau dacă AUR reușește să absoarbă acest electorat. De la alegerile parlamentare încoace, PSD are un procent relativ constant în opțiunile alegătorilor. Nu e pentru prima oară când partidul care câștigă alegerile stă în opoziție, iar guvernarea să se facă în minoritate. Cred că această scădere a procentelor coaliției de guvernare este posibil să se accentueze din toamnă, odată în contextul alegerilor interne din PNL, care erodează și intern, și ca imagine PNL, dar și în contextul în care se întârzie demersurile pentru aprobarea PNRR. Zilele acestea s-a avansat termenul de septembrie pentru acest plan, pentru aprobarea lui, fapt care stagnează relansarea economică. Septembrie va fi un punct de inflexiune, așa cum se prefigurează scena politică. Tot acela va fi un moment care va da o idee despre perioada de viață a Guvernului Cîțu,” a declarat Mădălina Hideg.
ION PREDOȘANU

P.S. CÎȚU LA BERD?! S-a lansat într-un ziar național, de luni, ipoteza că Florin Cîțu nu este interesat de președinția PNL, ci de funcția de vicepreședinte al BERD, acolo unde l-a trimis înainte pe Lucian Isar, soțul consort al Alinei Gorghiu. De văzut! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here