Ca la noi, la nimeni – Întâlniri (i)legale. La Madrid şi la BNR. Cine sunt sfătuitorii preşedintelui Iohannis?!

338

Relaţiile cu ţările lumii, dar şi relaţionarea cu specialiştii ori gânditorii neamului românesc sunt căi de care preşedintele Klaus Iohannis ar fi bine să facă uz. De câte ori este posibil. Cum a fost întâlnirea, sper benefică, la sediul BNR, cu Guvernatorul Mugur Isărescu, asupra subiectului vom reveni mai jos.
Ca efect şi reflectare în presa spaniolă, vizita la Madrid a preşedintelui Klaus Iohannis şi a Primei Doamne Carmen Iohannis, este un succes. Spre deosebire de aceea de la Berlin, unde a fost primit cu onoruri militare, dar dialogul cu Cancelarul Angela Merkel a durat doar vreo cinci minute. Iar televiziunile n-au dat nimic, doar un cotidian mai puţin important o ştire.
În schimb, o parte a presei ce l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis susţine că au văzut un panou publicitar ce anunţa că sponsorul deplasării este firma lui Tessari, RDS-RCS, care patronează Grupul DIGI, firmă anchetată într-un dosar de corupţie. Ceea ce nu-i bine!
Acum, voi relua, fără prea multe comentarii, un comunicat Agerpres în care, preşedintele Klaus Iohannis se pronunţă asupra Codului Fiscal: „Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal (măsură de sorginte liberală şi nu social democrată, deşi au votat-o prin consens toate partidele, adică inclusiv PDL-PNL) ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă însă fără să se pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică” a afirmat preşedintele României la sediul BNR, cu prilejul lansării emisiunii numismatice „150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand”. El a mai arătat că în aceste zile analizează Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării acestui act normativ.
Este limpede că s-a consultat cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, un finanţist pur sânge şi un prudent, care ştie că nici Comisia Europeană şi nici FMU nu agreează aceste noi Coduri fiscale. Chiar Mugur Isărescu a declarat, cu acelaşi prilej, că: „Ar fi o eroare să cedăm tentaţiei pentru măsuri temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung”.
În acest caz, ne vom aştepta la o respingere a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, chit că le-a votat inclusiv PDL-PNL, iar preşedintele Iohannis nu le va promulga. Iar retrimiterea în Parlament le va întârzia, cum poate să întârzie şi Ordonanţa de Urgenţă pentru mărirea salariilor a 48 de demnitari!
ION PREDOŞANU

P.S. CCR a declarat constituţional votul în Camera Deputaţilor în cazul Ponta, respingând astfel sesizarea PNL! Şi aş mai adăuga, că prea ocupaţi cu sesizări, contestaţii şi alte cereri de „Demisii”, cei de la PDL-PNL au uitat de votul prin corespondenţă. Motiv pentru care vor cere o sesiune extraordinară a Parlamentului. Ar fi uitat de tot, dar, la Madrid, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu comunitatea de români din Spania care i-a cerut socoteală! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here