Ca la noi, la nimeni – Îngrijoratul Hans Klemm – oaspetele ministrului Toader!

290

S-au stârnit valuri de proteste, cu participare minoră, după anunţarea propunerilor pentru proiectele pachetelor de legi ale justiţie pregătite, aşa cum este normal, de către Ministerul Justiţiei.

Nu au lipsit nici unele luări de poziţie ale câtorva ambasadori la Bucureşti ce şi-au manifestat „îngrijorarea”. Printre aceştia nu a lipsit precum luna martie din post nici Excelenţa Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

Îngrijorat s-a arătat şi preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, afectat că i s-ar lua dreptul de a-i numi pe procurorii generali. Cu mult calm şi profesionalism, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat: „Preşedintele este cel mai votat, dar cel mai politic. Noi suntem încă sub monitorizare MCV. Prima recomandare (în cadrul MCV, n.m. I.P.) este instituirea unui mecanism transparent de numire a procurorilor de rang înalt. Din moment ce MCV ne recomandă să găsim o procedură transparentă, departe de ingerinţele politice, înseamnă că e o problemă la nivelul actualei reglementări, pe care noi vrem să o îmbunătăţim”.

La iniţiativa Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, ES Hans Klemm a fost oaspetele ministrului Tudorel Toader. Ei bine, după mai bine de două ore, cât a durat întrevederea, Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat: „Eu şi ministrul Toader am avut o discuţie foarte complexă şi fructuoasă în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, cum trebuie să se întâmple, în cadrul Parteneriatului Strategic. Am avut ocazia să discut cu ministrul Justiţiei despre viziunea sa şi despre responsabilităţile sale ca ministru.(…) Vreau să subliniez că discuţiile au avut loc în sporitul cooperării, am făcut schimb de multe informaţii şi perspective şi aştept să lucrez în continuare cu ministrul şi cu Guvernul în viitor”, a punctat Klemm. La remarca unui jurnalist că nu pare convins în urma discuţiei, ambasadorul a replicat: „Sunt foarte convins”.

La ora la care scriu aceste însemnări sau consemnări, cum vreţi să le luaţi, nu fusese dat publicităţii Comunicatul comun al celor doi, aşa cum s-a promis, conform Agerpres.

Mai zgârcit la vorbă, şi probabil luat cu treburile, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader n-a făcut vreo declaraţie după convorbiri. Totuşi, cu o seară înainte, Tudorel Toader spusese: „Mă gândesc ca procurorul general  să fie propus de Senat, ca în Statele Unite ale Americii, să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie”.
Ion PREDOŞANU

P.S. Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, tot marţi, cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale pentru a le arăta cifrele oficiale ale previziunilor de sfârşit de an, respectiv pentru a primi suport tehnic la marile proiecte strategice ale României. Concis, primul ministru Mihai Tudose s-a exprimat: „Am chemat FMI la discuţii nu pentru a lua bani, că să vadă exact cifrele”. (Ion Predoşanu)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here