Ca la noi, la nimeni – Îndemn la raţiune, chiar de la americani?!

194

S-a tot bătut monedă pe trăinicia relaţiilor dintre România şi Statele Unite ale Americii. E greu de contestat acest lucru, dar şi de susţinut în planul realităţii. Nimeni nu poate nega parteneriatele strategice dintre cele două state, din care câştigă tot timpul cel mai mare şi cel mai tare. La fel cum nici apartenenţa României la Alianţa Nord Atlantică – NATO – nu-i de neglijat.
LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENŢĂ SAU ELECTRONIC. Ziua de ieri a fost una plină de evenimente. Mai mult sau mai puţin politice. La înalt nivel. Cu toate că primul ministru, Victor Ponta, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au fost prezenţi în plenul Parlamentului – mai exact la Camera Deputaţilor -, pentru a da lămuriri cu privire la votul din diaspora, s-au mai petrecut şi alte întâmplări. Ei bine, primul ministru, Victor Ponta, a propus practic modificarea legislaţiei cu privire la votul românilor din străinătate. Era limpede că regreta cele întâmplate şi de aceasta se fac vinovate toate guvernele din 2007 încoace, ca şi toţi parlamentarii din această perioadă.  În esenţă, propunerea primului ministru, deputat PSD în acelaşi timp, este o nerealizare a forţelor politice şi a demnitarilor de care-am vorbit. Victor Ponta a propus, în Parlament, că: „Este nevoie de o legislaţie care să permită un alt tip de vot, prin corespondenţă sau electronic”. Numai că la cât de numeros este Parlamentul României, cam cât Parlamentul European şi se pare că mai numeros decât cel al Statelor Unite ale Americii, nu trebuie să se mai aştepte alţi cinci ani ca să ajungem în aceeaşi situaţie. Aşa cum au făcut guvernele şi parlamentarii de până acum!
NEARESTATUL LUDOVIC ORBAN, CA BUFON. Despre acuzele opoziţiei, nimic de spus. Acesta este rostul unei opoziţii democratice. Numai că de la a-ţi exprima punctul de vedere, oricât de vehement, până la bufonerie – cum a fost cazul lui Ludovic Orban – este o cale lungă. Avea dreptate primul ministru, Victor Ponta, care a făcut apel la memorie. Prin 2009, însuşi actualul şef politic al lui Ludovic Orban, copreşedintele noului PNL Vasile Blaga cerea arestarea degustătorului de tării şi cântăreţului la chitară Ludovic Orban. Care-a făcut ce-a vrut ca ministru al Transporturilor, adică a dat lucrări fără licitaţii. Şi Gorjul suferă din cauza nemerniciilor lui Ludovic Orban, care-a oferit lucrarea şoseaua Rovinari-Târgu Jiu-Bumbeşti Jiu-Petroşani unei firme fantomă din Ungaria, cu sediul la Oradea, care-a încasat un mezelic acolo, de 2,5 milioane de euro, şi n-a asfaltat nimic!
ÎNSĂRCINATUL CU AFACERI AL SUA, LA IOHANNIS ŞI PONTA. Cu multă abilitate şi diplomaţie, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a avut tot ieri două întâlniri importante. Prima cu preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, căruia i-a transmis felicitări din partea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, şi… altceva.
Cert este că, imediat după aceea, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, s-a dus şi la Palatul Victoria. Evident, la primul ministru Victor Ponta. Se prea poate ca distinsul diplomat să le fi transmis  – şi preşedintelui ales, Klaus Iohannis, şi primului ministru al României, Victor Ponta, acelaşi mesaj de înţelegere, întrucât este limpede că în actuala situaţie regională tensionată, cu războiul din Ucraina, impune stabilitate în România.
Ion Predoşanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here