Ca la noi, la nimeni – Incompetenţa omoară

236

Pe meleagurile noastre mioritice, dezinteresul faţă de aproapele tău face ravagii. Se petrec şi s-au mai petrecut accidente, cutremure, inundaţii şi catastrofe din care nimeni nu învaţă nimic. În Valea Jiului s-a murit în urma unor explozii în subteran, iar mai totdeauna morţii au fost de vină. Anchetele s-au prelungit şi vinovaţii nu s-au mai găsit.
Mai nou, s-a petrecut un accident aviatic în urma căruia doi oameni au murit cu zile. Nu trebuie uitat că avionul uşor cu care se făcea deplasarea la Oradea pentru a se preleva un ficat, de la o pacientă aflată în moarte clinică, fusese fabricat cu vreo 44 de ani în urmă. S-au cheltuit zeci sau sute de milioane de euro pentru a face funcţional Serviciul de urgenţă 112, dar acesta s-a dovedit ineficient. Chit că doctorii – plecaţi la drum numai din dorinţa de a face bine unui alt semen – nu erau plătiţi cu nicio para chioară. În plus, având telefoane mobile performante – cu GPS, acei doctori ce-şi vedeau moartea cu ochii le-au oferit mură-n gură coordonatele geografice spre a fi localizaţi. Până şi IGPR-ul ar fi avut posibilitatea de a-i localiza, numai că o lege neghioabă le ionterzice a folosi aparatura, pentru care s-au plătit alţi 600.000 de euro din banii publici, în alte cazuri. Doar la infractori şi cu aprobarea magistraţilor. În plus, primul ministru a dat o ordonanţă de urgenţă, stabilind că preşedintele Celulei de criză în cazul calamităţilor ori accidentelor să fie Dr. Raed Arafat, Secretar de stat în ministerul Sănătăţii. Numai că lacomul de putere Radu Stroe, ministrul de Interne a nesocotit acea decizie a premierului şi a instituit un Grup de lucru condus de un oarecare Secretar de stat de la ministerul de Interne, incompetentul Chiper. Un politruc, probabil.
Comandantul de aviaţie Adrian Iovan, devenit Erou, a izbutit să aterizeze cu avionul uşor, givrat de gerurile ce stăpâneau Munţii Apuseni, iar cei şapte pasageri – cinci doctori, pilotul şi copilotul fără ca vreunul dintre ei să moară. Când au aterizat. Numai că ISU, STS, ministerul de Interne şi SRI s-au arătat nedemne de o asemenea misiune, fiind doldora de incompetenţi. Iar incompetenţa naşte monştri. De frig, tânăra studentă Aurelia- Aura Ion, de numai 23 de ani, dornică să înveţe tainele transplanturilor de organe a rupt din timpul ei liber pentru a rămâne fără viaţă. Din pricina incompetenţei altor semeni de-ai noştri. Ea visa să facă bine, să salveze semeni de-ai noştri, adică să salveze vieţi. Şi a murit cu lacrimile îngheţate pe ochii ei nevinovaţi.
Neglijenţa în serviciu şi chiar în serviciile de informaţii sunt, orice s-ar zice, condamnabile şi acte criminale. Cărora le-a căzut victimă şi celebrul şi generosul comandant de aviaţie Adrian Iovan, trecut la cele veşnice la numai 55 de ani.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei doi decedaţi şi să le ierte lor păcatele. Dar societatea românească e datoare să nu-i ierte pe vinovaţi. Pe incompetenţii datorită cărora s-au stins din viaţă Aura Ion şi Adrian Iovan.
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here