Ca la noi, la nimeni / În ţara în care se moare, politicienii se ceartă pentru ciolan!

284

În România, mai ales în ultimii 25 de ani, rata natalităţii este în scădere. Practic, în aceste condiţii populaţia ţării scade. Nu-i doar cazul dramatic al ţării noastre, Organizaţia Mondială a Sănătăţii trăgând nenumărate semnale de alarmă asupra acestei situaţii la nivel global.
Ne pleacă oamenii tineri, cu forţă de muncă şi de creaţie în străinătate unde trudesc din greu, dar cu câştiguri mult mai mari decât li se oferă acasă. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, chiar îi îndemna pe medici să plece să-şi caute de lucru în Uniunea Europeană ori în alte colţuri ale lumii. Guvernele PreşBăsescu-Boc n-au făcut nimic pentru crearea unor condiţii de muncă decente şi cu câştiguri acceptabile, cât de cât. Dimpotrivă, bugetarilor – printre care intră şi doctorii şi dăscălimea – li s-au redus salariile între 25-49%. Sănătatea şi învăţământul au fost totdeauna slab subvenţionate.
Abia Guvernul Ponta a reuşit să readucă salariile şi pensiile la valorile dinainte de tăieri. Ceva creşteri salariale, mici ca şi în cazul indexării pensiilor au fost. S-au redeschis spitale, altele s-au modernizat. Dar se moare pe capete mai ales la naştere şi imediat după. De ce? Din lipsă de medici specialişti, din lipsă de funduri suficiente, al nivelului de trai scăzut şi a slabei educaţii. Probabil, la nivelul Uniunii Europene suntem ţara care alocăm cei mai puţini bani din firavul PIB pentru Sănătate şi Educaţie.
Colac peste pupăză, s-a mai creat şi o criză politică artificială, cred eu. O democraţie consolidată şi un adevărat stat de drept n-ar fi permis intruziunea unor instituţii de forţă – DNA şi SRI – în jocul politic. Guvernele se fac fie prin câştigarea alegerilor, fie prin alianţe politice între partidele parlamentare ori după ce cade Guvernul în funcţie în urma unei Moţiuni de cenzură.
Dacă-i normal pentru Opoziţie să vrea la Putere, adică la Ciolan, şi să ceară Demisii peste Demisii, totuşi, nu-i acceptabil ca un simplu procuror al DNA să-l păcălească pe preşedintele Klaus Iohannis, iar acesta să ceară „Demisia!” primului ministru. Unde-i prezumţia de nevinovăţie?
Un guraliv despre care nu se ştie dac-a fost vreodată treaz, la Traian Băsescu mă refer, se laudă acum cu măsurile lui de austeritate – anunţate de la Palatul Cotroceni -, deşi era treaba primului ministru Emil Boc. După cum se vede cu ochiul liber în Grecia, austeritatea n-a dus la nimic bun! Omul ne-a păcălit două mandate, iar acum se dă viteaz.
Taman el s-a găsit să-l atace pe primul-ministru Victor Ponta pentru isprava cu un teren acordat Turciei spre a-şi construi o Moschee. Pe căldura asta şi fără suficiente cuburi de gheaţă în whiscky, Traian Băsescu bălăcăreşte lumea şi trăncăneşte în pustiu. Noroc că mai este în viaţă Muftiul Murat Iusuf, Şeful Cultului Musulman din România, care se arată consternat de declaraţiile aberante ale demagogului şi ex-Dictatorului Traian Băsescu.
Amnezicului Băsescu i se aduce aminte că problema terenurilor pentru Moschee şi pentru un cimitir musulman le-au tratat exact ca el. Adică Traian Băsescu, şi fostul preşedinte al Turciei. S-a dialogat mult pe căi diplomatice, iar în final, Traian Băsescu a semnat un tratat cu Turcia în care se obliga la aşa ceva. Iar Turcia, în schimb, oferea la Istanbul două terenuri: unul pentru o catedrală creştin ortodoxă şi altul pentru un Cimitir ortodox. La Istanbul, Turcia s-a şi ţinut de cuvânt.
În concluzie, problema Universităţii musulmane este inventată, iar cea a Moscheii îi revine acelui distrugător de ţară numit Traian Băsescu. Unul ce vorbeşte acum de „interesul naţional”, de parcă i-ar fi suflat generalul Gabriel Oprea în gură!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here