Ca la noi, la nimeni – În goană după voturi, Iohannis înghite tupeul maghiarimii din Har-Cov!

297

Doleanţa regretatului mare prozator şi creator de limbă română – Fănuş Neagu datează cu mult înainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989. Şi pe atunci, cetăţenii de etnie maghiară erau „mai egali” decât românii. Ca şi acum, deşi au drepturi ca nicio altă minoritate din Europa, ei se tot plâng. Aşa cum au făcut-o, ieri, la Miercurea Ciuc în faţa preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, aflat în campanie electorală şi dornic de a-şi reface imaginea.
După ce luase poziţie împotriva autonomiei pe criterii etnice, deşi se afla taman la Berlin, preşedintele Klaus Werner Iohannis a făcut o vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna cu gândul de a-i recâştiga de partea sa pe alegători în vederea prezidenţialelor din 2019. Dacă atunci a avut o poziţie de bun român, de data aceasta s-a comportat ca un „cerşetor de voturi”. N-avea de unde să ştie preşedintele Iohannis că va fi întâmpinat cu Imnul Ţinutului Secuiesc, cu steagurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc. Ceea ce este, să recunoaştem, o gravă încălcare a Constituţiei şi o crasă probă de tupeu!
La începutul dezbaterilor de la Miercurea Ciuc, după intonarea Imnului Naţional al României, participanţii au intonat imnul Ţinutului Secuiesc. Situaţia a fost remarcată la începutul discursului preşedintelui Iohannis: „Vă mulţumesc că mi-aţi cântat, aveţi voci bune şi puternice”, a încercat să detensioneze situaţia actualul locatar vremelnic al Palatului Cotroceni. Ca ulterior să reafirme că este împotriva autonomiei pe criterii etnice, deoarece ar „inhiba dezvoltarea”. Motivele sunt cu mult mai grave, dar Iohannis n-a îndrăznit să spună adevărul. Ori n-a vrut! În timpul dezbaterilor, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, i-a oferit cadou preşedintelui Iohannis steagul Ţinutului Secuiesc. În replică, preşedintele Iohannis i-a dăruit acestuia Tricolorul. „Dacă e să avem un parteneriat strategic, vă las ca amintire Tricolorul nostru al tuturor”, ar mai fi zis preşedintele Iohannis. Care le-a răspuns în nume propriu, căci oricum nu putea angaja România într-un parteneriat cu aceia care cer autonomie teritorială. Iohannis nu a luat steagul secuiesc în mână, lăsându-l consilierilor săi. Preşedintele a încercat firav să detensioneze momentul, susţinând că el cunoaşte istoria şi preferă să vorbească despre viitor.
În mod ciudat, Agenţia de presă publică Agerpres a trecut cu vederea aceste grave incidente cu imnul şi steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc, selectând ca o agenţie antinaţională şi anti-adevăr doar un aspect subliniat de preşedintele Klaus Werner Iohannis: „Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română”. Pe preşedinte nu-l îngrijorează, de-o pildă, jignirile şi prigonirea românilor din judeţele Harghita şi Covasna în propria lor ţară România! Prea fricosul preşedinte şi-a văzut de interesul strângerii de voturi. Iar mult prea bleaga Agerpres a mai notat o frază: <<Totodată, preşedintele le-a transmis celor aproximativ 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, prezenţi la dezbaterea „Coerenţă şi transparenţă – exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, că are foarte mare încredere în capacitatea de a face din relaţia majoritate-minoritate un succes>>.
Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai a făcut şi el o vizită la Cluj. Când a văzut în gata Clujului că pe peron flutura steagul Ungariei, Regele Mihai n-a mai coborât din tren şi a făcut cale întoarsă. El nu avea nevoie de voturi!!!
Abia aşteptăm momentul în care România va avea un preşedinte român, un preşedinte al tuturor cetăţenilor locuitori pe aceste meleaguri, care să nu-i favorizeze pe cetăţenii de etnie maghiară în defavoarea românilor!
Ion PREDOŞANU

P.S. Era cât pe-aici să uit. În goana sa după voturi, preşedintele de etnie germană le-a făcut pe plac minoritarilor unguri. Dar nu a uitat să ia la rost guvernul şi să-i îndemne pe PSD-işti să meargă să reflecteze asupra programului de guvernare. Umilinţele la care l-au supus cetăţenii români de etnie maghiară sunt parfum pentru „cerşetorul de voturi!” (Ion PREDOŞANU)

1 COMENTARIU

  1. Iliescu a fost mai viteaz prin Har-Cov nene Predo ? Nu cumva el le a dat nas ungurilor in toti anii in care a fost croitorasul cel viteaz la Cotroceni ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here