Ca la noi, la nimeni – Împreună pentru România!

814
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Țara noastră are, înainte de toate, o datorie: aceea de a munci. Munca, adevărată și spornică, nu se poate face decât prin solidaritate națională.”Nicolae Iorga

A mai trecut o zi, cea de Sfântă duminică, în care-am stat în izolare de teamă că ne-am putea infecta cu periculosul coronavirus. Am privit cu maximă atenție situația din țară, dar și de pe alte meleaguri. Vorba unui prieten drag, timișoreanul Teodor Bulza, devenim experți în coronavirus. Normal, respectând măsurile ce derivă din Ordonanțele militare nu am putut merge la Biserică. Și nici la cumpărături n-am fost. Tot de teama infectării cu blestematul de coronavirus.
Am pierdut și slujba transmisă de TRINITAS TV, postul Bisericii Ortodoxe Române, înființat cu ani în urmă din inițiativa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. Mai târziu, am urmărit Liturghia de la Catedrala Mitropiliei din Cluj-Napoca, transmisă de Orizont TV. Și, cu siguranță, acum mă simt mai liniștit. Pentru credincioșii catolici a fost sărbătorită Ziua Floriilor, așa cum va fi duminica viitoare Ziua Floriilor la credincioșii ortodocși.
Evident, zilele trecute, l-am ascultat și pe președintele Klaus Werner Iohannis, care se arată mai apropiat de cetățenii României. Ne-a spus că „situația este gravă”, ceea ce înseamnă că pericolul n-a trecut și mai avem multe de îndurat. Totuși, am prefera ca îndemnurile de a ne spăla pe mâini și de ,,distanțare socială”, deși corect trebuie spus distanțare fizică, să fie sfaturi pe care să le primim de la specialiști precum Prof.Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Blaș” sau de la Prof.Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
În Italia, în duminica Floriilor pentru catolici, au bătut clopotele de speranță. O speranță prezentă și în Liturghia de la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, cu rugăminți adresate Bunului Dumnezeu să ne ajute în lupta împotriva pandemniei COVID-19.
Cum spuneam, și în România s-au ținut liturghii în toate Bisericile ortodoxe sau în cele catolice, în ambele fără enoriași, cu rugi către Cel de Sus spre a ne ajuta să scăpăm, cât mai curând, de coronavirus.
Izolarea și solidaritatea rămân, poate, singurele care fac să fie oprită răspândirea coronavirusului. Sintetizând o declarație a Părintelui Vasile Ioana, de la Biserica „Sfântul Ioan cel Nou”, din București: „Răul nu e de la Dumnezeu. Răul vine de la om și de la alegerile pe care le face!”
În privința situației ce ne așteaptă, Dr. Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne pentru Situații de Urgență, s-ar putea prelungi cu încă o lună, probabil, și că nu crede că până la sfârșitul lunii mai țara noastră va scăpa de această stare de luptă împotriva coronavirusului. Reamintim că președintele Iohannis a decretat din 16 martie instituirea stării de urgență pe teritoriul României, timp de 30 de zile.
„Dacă vorbim de starea de urgență, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită cu încă o lună. Este posibil acest lucru și poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii viitoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență”, a declarat Dr. Raed Arafat citat de Agerpres.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, s-a adresat liderilor partidelor parlamentare din România să lase politicianismul de o parte și să facă împreună un Program de țară. Ciolacu spune că nu mai e timp de calcule și dispute electorale și cere celorlalte partide să lucreze împreună pentru un plan de salvare a țării în contextul COVID-19!
ION PREDOȘANU

P.S. Într-un mesaj mai amplu pe pagina sa de Facebook, Dr. Raed Arafat a concluzionat: „Nu uitați că numai împreună putem învinge acest virus”! (Ion Predoșanu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here