Motto: „Conform ANM, vremea din România suferă o schimbare profundă. Verile devin tot mai fierbinți și secetoase, iar iernile sunt din ce în ce mai lipsite de zăpadă. Elena Mateescu, director general al Autorității Naționale a Meteorologiei (ANM), subliniază faptul că aceste schimbări reflectă o încălzire globală, care influențează toate anotimpurile, dar în special pe cele de tranziție.” – Cristian Mocanu (Kanal D)
Se știe că iernile ultimilor cinci-șase ani au fost cam fără zăpadă, iar verile toropitoare și secetoase. De azi, urmează două săptămâni cu temperaturi mai mici decât cele normale.
Mai rămâne întrebarea când va ninge în această iarnă? La Nina va persista în Europa până la primăvară. Începutul de iarnă va fi lent, cu mai puțină zăpadă decât în mod normal, dar fenomenul La Nina va persista până în primăvară.
Noile date arată o creștere a cantității de zăpadă în Europa, potrivit Server Weather. Fenomenul La Nina va aduce aer rece din Oceanul Pacific. Numită și „faza rece” a fenomenului ENSO (El Nino Southern Oscilation, Oscilația sudică El Nino). La Nina se referă la reducerea temperaturii de la suprafața oceanului, în centrul și estul Pacificului ecuatorial.
Fazele ENSO influențează precipitațiile tropicale, tiparele de presiune și dinamică complexă dintre ocean și atmosferă. Sunt afectate și cantitățile de zăpadă care vor cădea iarna aceasta.
CUM VA FI IARNA 2024-2025, ÎN EUROPA. Scăderile de temperatură sunt însoțite de schimbări semnificative în circulația atmosferică tropicală, inclusiv modificările tiparelor de vânt, presiunii și precipitațiilor.
Potrivit sistemelor de prgnoză ECMWF și UKMO, media sezonieră arată zăpadă sub medie pe cea mai mare parte a continentului. Însă, cele mai recente date arată, de fapt, mai multe ninsori decât prognoza anterioară.
În comparație cu datele de prognoză din septembrie, datele din octombrie arată căderi mai mari de ninsoare în Europa centrală și de vest.
DECEMBRIE 2024. Sunt așteptate mai puține ninsori decât în mod normal pe cea mai mare parte a Europei. Excepție face Nordul Europei.
IANUARIE 2025. Continuă potențialul redus de zăpadă pe o mare parte a continentului. În ansamblu, prognoza este foarte asemănătoare cu luna anterioară, cu și mai puține ninsori în părțile centrale și Nord-Vestice.
FEBRUARIE 2025. Cresc șansele de ninsori în Europa, în special în centrul continentului. Însă cea mai mare parte a continentului va avea mai puțină zăpadă decât în mod normal.
Surpriza vine de la finalul iernii. Prima lună de primăvară, luna martie, va aduce mai multe ninsori decât februarie, în centrul și sudul continentului, potrivit Antena 3 CNN.
LOTERIA SONDAJELOR DESPRE ALEGERILE PREZIDENȚIALE. Marcel Ciolacu conduce detașat în cursa pentru turul II. George Simion este la numai cinci procente în fața lui Nicolae Ciucă. Cel mai recent sondaj SOCIOPOL păstrează clasamentul de luna trecută, în legătură cu preferințele electoratului pentru alegerile prezidențiale, plasându-i în cel de-al doilea tur de scrutin pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și pe liderul AUR, George Simion.
ION PREDOȘANU