Ca la noi, la nimeni – Haos politic (bine) controlat?!

1297
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Nu e nimic mai imoral decât să pari om de treabă tocmai când ești necinstit.” – Cicero

Chiar că aproape nu mai este nimic de înțeles în situația extrem de încurcată de la vârful politichiei românești. La aflarea veștii că Guvernul PNL își va asuma răspunderea pe un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi, Partidul Social Democrat s-a decis să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, dar Klaus Werner Iohannis le-a luat-o înainte. Așa că Parlamentul a fost convocat încă din 28 ianuarie, miercuri fiind a doua zi a sesiunii extraordinare.
Zi în care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în plenul Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum era de așteptat, Parlamentul s-a reunit și miercuri, de data aceasta în sesiune extraordinară, pentru angajarea, cum spuneam, a răspunderii Guvernului Orban pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
La ședința comună a celor două camere, condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a anunțat în debutul ședinței că și-au înregistrat prezența numai 270 de parlamentari, din totalul de 465!
Parlamentarii au avut termen ca până luni să depună amendamente la proiectul de lege amintit mai sus, iar Guvernul Orban a acceptat o parte dintre acestea, în ședința de marți. Așa, de pildă, USR a depus 10 amendamente, în vreme ce PSD nu a depus nici măcar unul!
Nu are nici un rost să intrăm în amănunte. Amintim că s-a cerut reducerea de la 90 de zile la 60 de zile a perioadei pentru care este permis votul celor cu vize de flotant – amendament depus de PNL, precum și reducerea de la 1% la 0,5% a numărului de semnături necesare pentru înscrierea în cursa electorală a candidaților independenți – amendament al USR.
După cum se știe, potrivit Constituției României, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o Moțiune de cenzură. Guvernul va fi demis dacă Moțiunea de cenzură va fi adoptată. Dacă Executivul nu va fi demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamentele acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
PSD a anunțat deja că va depune vineri, o Moțiune de cenzură, după cum relatează AGERPRES. Această Moțiune de cenzură va fi susținută și de către parlamentarii UDMR, în număr de 30.
ION PREDOȘANU

P.S. Cu aprobarea membrilor unei comisii de specialitate, Senatorul Titus Corlățean a obținut dreptul de a se adresa Comisiei de la Veneția, care va fi sesizată pe alegerea primarilor în două tururi, cu mai puțin de șase luni înaintea programării acestora.
Deci, putem zice că este o Victorie a Senatorului PSD Titus Corlățean! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.