Ca la noi, la nimeni – Guvernul Orban II va cădea! Dar nu în cap, întrucât nu are

752
SANYO DIGITAL CAMERA

La noi e ca la balamuc. De când cu dărâmarea Guvernului PSD/Dăncilă, în urma unui aranjament în care s-a implicat și Klaus Werner Iohannis, dimpreună cu parlamentari trădători, dar și cu instituțiile de forță, nou instalatul „GuWernerul Meu”, condus de liderul pretinsului PNL – Orban Ludovic asistăm la o joacă de-a guvernarea.
Firesc, Partidul Social Democrat nu putea rămâne impasibil și, după atâtea asumări ale răspunderii din partea Guvernului minoritar PNL/Orban, a introdus o Moțiune de cenzură pentru ocolirea Parlamentului la asumarea răspunderii pe introducerea alegerilor primarilor în două tururi. UDMR-ul participase la dărâmarea Guvernului PSD/Dăncilă, dar semnase un acord cu neserioșii de la PNL, prin care se prevedea că nu se modifică legile electorale. Deci nici alegerea primarilor în două tururi, cu numai patru luni înaintea alegerilor locale.
Cum într-o noapte de marți, Guvernul de incompetenți s-a gândit să adopte prin Ordonanțe de Urgență nu mai puțin de 25 de asemenea acte normative ilegale – fără avizele miniștrilor, dar și fără avizele Consiliului Legislativ ori ale Consiliului Economic și Social, total netransparent și ocolind nu doar Parlamentul României, dar și dezbaterea publică vreme de o lună de zile, s-a supărat și liderul Pro România, Victor Ponta, încât la votul Moțiunii de cenzură PAD-ului, UDMR-ului li s-a adăugat și Pro România. Încât 261 de parlamentari din totalul de 400 parlamentari prezenți au votat Moțiunea de cenzură. A fost un vot zdrobitor, cel mai mare înregistrat la o Moțiune de cenzură în ultimii 30 de ani!
Grăbit ca fata mare la măritiș, Klaus Werner Iohannis a chemat a doua zi la consultări toate partidele parlamentare. Chiar dacă timpul a fost scurt, iar UDMR-ul s-a repliat lângă PNL, care i-a promis probabil acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, PSD și Pro România s-au prezentat cu o majoritate – mai mare de 233 parlamentari – și cu o propunere de prim-ministru în persoana Rectorului SNSPA București, Remus Pricopie.
Și totuși, noul prim-ministru desemnat este același cu recent căzutul Orban Ludovic, președintele PNL! Care, cu mult tupeu jignise Parlamentul, numindu-l retrograd, și amenințând că „Va cădea în picioare!” Extrem de inspirat, fostul prim-ministru Mihai Tudose a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul Orban nu are cum să cadă în cap, întrucât nu are cap!
În comedia sinistră cu alegeri anticipate, jucată de PNL și mai marii lui, nu mai crede nimeni.
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre întâlnirea de urgență pe care Orban Ludovic a organizat-o sâmbătă, cu toți miniștrii spre a stabili programul de guvernare și a face strategia alegerilor anticipate.
În contextul în care Orban Ludovic a cerut întâlnire de urgență cu toți miniștrii, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce program de guvernare poți să pregătești, dacă săptămâna viitoare mergi în Parlament, sperând să te pice cei de acolo, să nu ajungi, de fapt, la guvernare, ci să ajungi la alegeri anticipate.
„Este ilogic. Se pregătește un program de guvernare, când PNL a anunțat că parlamentarii săi vor vota împotriva oricărui Guvern de acum încolo, pentru a se ajunge la anticipate. Ceea ce înseamnă că anticipatele le dorește președintele, dar domnul Orban nu-și dorește anticipate și speră să fie votat în continuare și să rămână premier fără să treacă prin anticipate. În același timp, din cauza unei guvernări care se anunță mai slabă, mai proastă decât a fost guvernarea Cioloș, înțeleg că PNL-ul pierde 2% pe lună din încredere. Să te duci cu alegerile la termen în noiembrie, cum era normal de altfel, înseamnă că PNL se duce înapoi la 20% sau chiar sub. Cumva, interesul PNL-ului era de alegeri anticipate și poate să reușească 25-28%. Nu sunt coerenți”, a declarat Bogdan Chirieac.
Nu mai are rost să vedem cum PNL merge spre zona de ridicol. Iar miniștrii Sănătății și Muncii au toate șansele să se aleagă cu dosare penale. Vom reveni.
ION PREDOȘANU

P.S. În această vreme, PSD are o ședință de urgență în care liderii social-democrați hotărăsc strategia împotriva anticipatelor. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here