Ca la noi, la nimeni – Guvernul LuCOVID, autocrat și discreționar!

739

Motto: „Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri.” – Henry Ford

Aproape că nici nu mai contează faptul că „GuWernerul meu” își face de cap. Indiferent ce zic reprezentanții opoziției, coalizați cu UDMR și chiar cu USR, într-o formulă ce ar putea pregăti – dacă PSD va accepta acest fapt – o viitoare Moțiune de cenzură, imediat după data de 15 mai, când se încheie a doua lună de stare de urgență, Guvernul Iohannis-Orban își vede de treabă. Vorba vine că își vede de treabă, întrucât criza sănătății continuă, iar cât privește măsurile de relansare a economiei acestea sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, cum ar spune Nenea Iancu Caragiale. De la noi, din Haimanale, localitate numită astăzi Ion Luca Caragiale.
Mai neplăcute sunt refuzurile prim-ministrului Orban Ludovic de a prezenta rapoarte săptămânale în fața Parlamentului și tăcerea ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, atunci când i se cere să spună ce-a făcut cu imensele împrumuturi, cu dobândă mare, mai ales în primele trei luni de guvernare iresponsabilă a PNL!
La tupeul celor două personaje sinistre sau catastrofale, cum vreți să le luați, este îngrijorător că președintele Klaus Werner Iohannis privește parcă absent și le tratează cu duhul blândeții.
Mai nou, inclusiv membri ai guvernului, dar și liderul PNL din Camera Deputaților, Florin Roman îl acuză pe prim-ministrul Orban Ludovic de comportament autocrat și discreționar. Situația e greu de explicat, iar în această săptămână se va întruni conducerea PNL și, probabil, se vor limpezi apele. Măcar în interiorul pretinșilor liberali.
Dacă alte țări occidentale, precum Germania, Franța, Italia și Spania au trecut deja la luarea unor măsuri reale de susținere a mediului de afaceri, spre a reveni economia la viață, din păcate, România se complace într-o situație jalnică. Se așteaptă ieșirea din starea de urgență, la 15 mai, și se promite, vezi Doamne, ca aceste măsuri să fie luate după aceea.
Lipsa acestor măsuri în plan economic ne va costa imens. Se vehiculează că România ar putea intra într-un colaps financiar, din care ne-ar mai putea scoate numai un mare împrumut de la FMI! Care FMI a mai înglodat în datorii și alte state ale lumii.
Iată, așadar, că la criza medicală generată de periculosul virus corona, de care încă n-am scăpat, se vor adăuga și altele. În primul rând, cum spuneam, o criză economică și chiar o criză socială. Una de mari proporții, ce o va depăși pe cea din anii 2008-2010.
Există specialiști ce ne amenință/anunță cu o criză comparabilă cu aceea din anii 1929-1933. De care ne-a ajutat să scăpăm un prim-ministru gorjean – Gheorghe Tătărescu, ce nu era președinte de partid, ci doar secretar general.
Iar Gheorghe Tătărescu a ajutat enorm Gorjul. Atunci, adică sub guvernarea sa, în Gorj s-au ridicat mai multe fabrici: cea de armament de la Sadu, cea de confecții și cea de tutun – ambele din Târgu-Jiu și s-a construit Sanatoriul de la Dobrița, după modelul celui elvețian de la Davos.
Oare vom mai apuca timpuri ce s-ar compara măcar cu vremurile când a condus țara Guvernul Tătărescu?
ION PREDOȘANU

P.S. Mă nedumirește și nemulțumește poziția oarecum ambiguă a liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Chiar nu-și dă seama ce șansă ratează PSD și România? (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here