Ca la noi, la nimeni – Groapa cu lei, groapa cu pigmei!

313
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Puterea nu corupe; dar ticăloșii, dacă ajung într-un post de conducere, corupe puterea.” – George Bernard Shaw

Le mulțumesc colegilor care se străduiesc să-mi zică despre ce să nu scriu. Ba că ar fi prieten cu cutare, un anonim ce nu are curajul să semneze, chiar dacă libertatea de opinie este garantată. Și le mai mulțumesc colegilor tehnoredactori care-mi transmit că ar fi bine să scriu altceva. Ceea ce și fac.
Și le mai mulțumesc colegilor din Centrul de Calcul care, nu chiar în fiecare zi, uneori prezintă comentariul meu aflat sub deviza „Ca la noi, la nimeni” nu ezită s-o includă în selecția lor pentru site-ul www.gorjeanul.ro. Și cum, totuși, nu totdeauna este reprodus și motto-ul ales de mine pentru articolul sau comentariul ce-l semnez cu mult curaj, uneori, nu sunt supărat că neglijează să mai treacă și aforismul. Nu sunt supărat pe ei și-i prețuiesc la fel de mult.
De aceea, sper să mă iertați că reiau fraza din motto-ul acestei zile de marți. Când sunt trei ceasuri rele, de care sper să scăpăm cu toții. El sună așa: „Puterea nu corupe; dar ticăloșii, dacă ajung într-un post de conducere, corup puterea”, după cum bine zicea englezul scriitor și eseist George Bernard Shaw.
Ne apropiem, ușor-ușor, de data fatidică de 12 octombrie, atunci când se va da startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2019! E drept că actualul Preș. Klaus Werner Iohannis a furat startul și este în campanie aproape de doi ani bătuți pe muche. A atacat și atacă în termeni duri PSD-ul și pe conducătorii săi, guvernele PSD – poate cu excepția guvernelor dubioșilor Mihai Tudose și Sorin Grindeanu -, nereușind ori nedorind să respecte Constituția care-i cere imperios să fie mediator între partidele politice sau mediator între instituțiile statului și societate.
Și nici nu are rost să mai dezgropăm morții cu cele șase case ale sale în Sibiu, unde era primar, din care au mai rămas doar cinci. O casă a fost pierdută și pentru ea a făcut pârnaie un secretar. Primarul a profitat din plin de funcția avută, iar un spațiu din imobilul pierdut – pentru care foștii chiriași s-au luptat în instanță 13 ani – fusese închiriat unei bănci străine pe o chirie consistentă. Iar actualul președinte Iohannis nici n-a catadicsit să plătească impozitul la stat, conform legilor în vigoare.
Mă rog, domnul președinte încă în funcție a moștenit de la predecesorul lui o imunitate salvatoare. Acesta-i și motivul pentru care se dă de ceasul morții să mai prindă un mandat de cinci ani. După ce în actualul mandat nu a realizate chiar nimic pentru Țară și pentru cetățenii săi.
Numai că inflația de candidați la fotoliul de prima demnitate în România – fost tron regal – din Palatul Cotroceni este destul de mare. Nu mai puțin de 14 candidați se zbat pentru un singur loc. Cel mai avantajat este, de departe, actualul Preș. Klaus Werner Iohannis. Cel ce își face campanie pe banul public, strâns din impozitele și taxele mele și ale dumneavoastră.
Nu-i voi enumera pe toți cei 14 ce se aruncă în groapa cu lei paralei, mai ales că unii sunt cvasinecunoscuți pentru opinia publică. Surprinde apariția printre ei a unui ex-parlamentar PSD – numitul Cătălin Ivan -, despre care nu se știe ce-l mână-n luptă, deși știe foarte bine că nu are nici cea mai mică șansă. Și mai surprinde prezența Directorului Circului de stat „Globus” din București, Bogdan Stanoevici.
Un bugetar. Cine le sponsorizează campaniile? Ori chiar s-au înscris anume ca să primească sponsorizări. Precum Radu Duda, soțul soției sale Margareta – fiica cea mare a regretatului Rege Mihai al României.
Să mă ierte, dar cei mai mulți dintre candidați sunt nu lei, ci pigmei!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here