Motto: „Pensii românești. Unele nu se simt, altele-s nesimțite.” – Valeriu Butulescu
Aproape în fiecare an electoral, partidele din România își umflă pieptul de aramă și promit recalcularea pensiilor spre a elimina, zic ele, dezechilibrele, și mai toate amenință că vor elimina pensiile speciale. Ei bine, dar mai degrabă rău, între anii electorali nu se petrece nimic din toate acestea. Pensiile speciale nu sunt atinse nici măcar cu o floare, iar dezechilibrele dintre pensiile pe bază de contributivitate, evident, dar la muncă egală și la vechime în muncă la fel, rămân tot inegale!
Viața va fi și mai grea. O simțim pe pielea noastră. Specialiștii vin cu previziuni sumbre pentru 2023, după ce prețurile au explodat la începutul anului. Taxele și impozitele au crescut și ele, deși atât Partidul Social Democrat, cât și pretinsul Partid Național Liberal afirmaseră exact contrariul!
GAFĂ INCREDIBILĂ, LA PENSII. Taloanele de pensie au fost tipărite greșit. Așa că, bătrânii noștri – seniorii, cum îi place ministrului Muncii, Marius Budăi, să le zică în semn de suprem respect –, mai precis o mare parte dintre ei, vor primi bani mai puțini. Și este vorba de sute de mii de taloane de pensie tipărite eronat. Multe taloane de pensie pentru luna ianuarie au fost, cum spuneam, tipărite greșit, drept pentru care sute de mii de pensionari vor primi luna aceasta mai puțini bani.
Taloanele tipărite greșit au în vedere decizia Curții Constituționale a României(CCR) privind neconstituționalitatea contribuțiilor de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Asta întrucât, la data deciziei Curții, taloanele de pensie erau tipărite încă din 19 decembrie 2022 pentru luna ianuarie a anului 2-23, deci sumele au fost deja reținute.
Astfel, cei cu pensii peste 4.000 de lei, vor primi în luna ianuarie mai puțini bani, deoarece contribuția lor la Sănătate, de 10%, a fost deja reținută. Potrivit deciziei CCR, nicio pensie aflată în plată, indiferent de natura ei, nu poate fi micșorată prin ordonanță de urgență.A fost vorba despre contribuția de 10% la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG pentru pensiile maimari de 4.000 de lei. O astfel de decizie a Guvernului ar afecta dreptul la pensie acordat prin Constituție, astfel că pensia nu poate fi diminuată prin diverse contribuții impuse sau prin introducerea unui impozit.
GUVERNUL, ÎN CONTRATIMP CU CCR! Decizia CCR a fost dată pe data de 29 decembrie, drept pentru care nu a mai fost timp ca taloanele deja tipărite pentru luna ianuarie să fie refăcute. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, banii au fost trimiși în teritoriu înainte de adoptarea deciziei CCR, iar noile prevederi se vor aplica abia din luna februarie, când românii cu pensii ceva mai mari, adică de peste 4.000 de lei, nu vor mai plăti 10% pentru contribuția la Sănătate.
Plata CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei este o măsură neconstituțională.
Guvernul stabilise, la finalul anului 2021, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2023 o contribuție la asigurările de Sănătate. La jumătatea lunii decembrie, Curtea a reținut că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit Constituției, „dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente constatate ca nefiind constituționale, își încetează efectele la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.”
ANOMALIE DATORATĂ PSD! Ciudat, Partidul Social Democrat a introdus în Parlament un proiect de lege pentru desființarae/anularea unei contribuții de 5,1% la asigurările de Sănătate pentru pensiile de până la 3.000 de lei. Proiectul a trecut tacit de Senat în 2022, dar nu și de Camera Deputaților care nu l-a introdus pe ordinea de zi. În felul acesta, Camera Deutaților îl va putea dezbate și aproba abia după începerea primei sesiuni parlamentare din acest an, adică după 1 februarie 2023. Și chiar dacă apoi proiectul de lege va fi promulgat de președintele Iohannis, prevederea nu va intra în vigoare decât pentru anul 2024, întrucât acum nu este inclusă în Bugetul pe anul 2023!
ION PREDOȘANU