Ca la noi, la nimeni / Gafă monumentală: Prinţul Charles “Prinţ onorific de Transilvania?!”

325

Motto: “Unde nu-i cap, vai de picioare.” Proverb românesc
În urma unor articole publicate, marţi, de presa din Marea Britanie, de fapt în Daily Star şi Mirror, prin care se informau cititorii că primarul oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, i-ar fi transmis un mesaj Prinţului de Wales, propunându-i să devină „Prinţ de Wales şi al Transilvaniei” s-a iscat un scandal. În realitate, aiureala există şi s-a transmis printr-o „Scrisoare deschisă” a aceluiaşi nu doar neinspirat primar, dar care şi-a depăşit şi prerogativele. Cea mai fulminantă poziţie a avut-o secretarul general adjunct al OSD, Codrin Ştefănescu, care după unii, a depăşit şi el limitele. Totuşi, nu limitele bunului simţ. Căci fără intervenţia domniei sale într-un comentariu pentru agenţia ori site-ul DC News, prea puţină lume ar fi ştiut de aiureala din capul primarului de Alba Iulia.
Într-o ţară unde multe lucruri merg de-a-ndoaselea numai aşa ceva ne mai lipsea. Să ne facem de râs singuri. Cum spuneam, într-o scrisoare deschisă adresată moştenitorului Coroanei Regale britanice – Prinţul Charles, primarul Mircea Hava i-ar fi oferit acestuia invitaţia de a primi titlul onorific de „Prinţ de Transilvania!”. În scrisoare, se spun, printre altele, următoarele: „Ştim cât de mult iubiţi Transilvania. A devenit a doua dumneavoastră casă şi aţi fost cel mai valoros ambasador al regiunii. Mai mult, aţi afirmat că vă trageţi rădăcinile din legendarul nostru Prinţ Vlad(este vorba de Vlad Ţepeş sau Vlad Dracul, cum i se mai spunea domnitorului român, n.m. I.P.) Pentru că iubiţi Transilvania aşa de mult ne-am spus: Ce-ar fi dacă, în loc să fiţi Prinţ de Wales aţi deveni cunoscut drept Prinţ de Wales şi al Transilvaniei?”, ar scrie în mesajul care a ajuns la Prinţul Charles, potrivit presei britanice.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a reacţionat dur după cele întâmplate. Codrin Ştefănescu a transmis un comentariu pentru DC News cam aşa: “Este o stupizenie tipică PDL-iştilor, care au inventat frunza şi alte aiureli de marketing de acest fel. Acum este mai grav şi ne pune într-o situaţie penibilă, dar şi periculoasă, penibilă pentru că este o batjocură, să-l numeşti pe moştenitorul Coroanei britanice Prinţ într-un astfel de joc; periculoasă pentru că vorbim de o zonă istorică în care au fost tensiuni, în care sunt sensibilităţi într-un context tensionat în regiune cu încercări ale altor ţări de a crea zâzanie. Astfel, Hav-iştii ar trebui să dispară definitiv nu din politică, ci din spaţiul public pentru genul acesta de gafe monumentale, să nu aibă voie să comunice. Un astfel de personaj este toxic! Este foarte important ca PNL, la vârf, să aibă o poziţie oficială faţă de aberaţia lui Mircea Hava. Solicit ca Raluca Turcan, Alina Gorghiu şi Cristian Buşoi să ia atitudine, vrem să ştim dacă încurajează această chestiune sau dacă se delimitează de iniţiativa liderului PNL, astăzi, Mircea Hava”, a scris în comentariul domniei sale Codrin Ştefănescu pentru DC News.
Mult mai cumpătat şi, bineînţeles, mai competent, academicianul Dinu C. Giurescu, membru titular al Academiei Române, îi neagă titlul de Prinţ de Transilvania propus Prinţului Charles, spunând că „noi nu avem această distincţie onorifică în momentul de faţă. Distincţia onorifică a statului român nu o avem.”
Academicianul Dinu C. Giurescu a mai adăugat că: „Primarul nu are această calitate. Şi dacă vrea mai multe detalii să se adreseze preşedintelui Academiei Române, care este şi transilvănean şi directorului Institutului de Istorie din Cluj. Iar în trecut, nu era Prinţ de Transilvania, ci Voievod sau duce de Transilvania”.
Ca şi cum gafa nu era suficientă, Primăria municipiului Alba Iulia a mai oferit un Comunicat. În care recunoaşte că primarul nu are asemenea drept, putând doar face Cetăţeni de Onoare, recunoscând că „titlul nu înseamnă nimic”. Chipurile, ar fi vorba doar de PR, cum ar veni. Ruşine!!!
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here