Ca la noi, la nimeni – Fără noul Cod Fiscal, măriri salariale periculoase!

375

Cine naiba i-o fi împiedicat pe preşedintele Klaus Iohannis, pe Guvernatorul BNR ori pe finanţistul şi universitarul Daniel Dăianu să-şi exprime opiniile pro sau contra noului Cod Fiscal înainte de prima lui votare în Parlament? Acum, după respingerea Legii Codului Fiscal şi retrimiterea ei spre reexaminare la Parlament, spre a-i fi pe plac preşedintelui, mulţi viteji se arată.
Bag de seamă că mania consultărilor face ravagii. Sesiunea extraordinară a Parlamentului – anume creată, întru dezbaterea şi votarea noului Cod Fiscal – a intrat în derizoriu. PSD-Liviu Dragnea căzând de acord cu PNL-aripa Alina Gorghiu. Şi iar mai ţin astăzi o consultare, de data asta politică şi nu tehnică, între ei. Adică între liderii mititei ai unor mari partide parlamentare zic ei. Chit că, de-o pildă, UNPR nu a trecut niciodată prin furcile caudine ale votului electoratului.
Şi cum Codul Fiscal încă e într-o altă fază de gestaţie, promisa Lege a salarizării unitare a bugetarilor nu se ştie când va intra în dezbaterea Parlamentului. O lege aşteptată nu doar de cei din sectorul bugetar, dar şi de angajatorii privaţi. Ştiindu-se că în funcţie de salariul minim pe economie se stabilesc şi lefurile celor din sectorul privat. De fapt, privaţii sunt cei mai mari contributori la încasările statului.
Este limpede că Sănătatea a fost subfinanţată în toţi cei 25 de ani trecuţi de la Marea Învălmăşeală din decembrie 1989. S-a discutat în şedinţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă prin care salariile celor din sistemul public de sănătate vor creşte cu 24% de la 1 octombrie. Foarte frumos, veţi zice. Poate că astfel se va mai diminua exodul de cadre medicale extrem de bine pregătite spre Occident. Dea Domnul să fie aşa.
Îl înţeleg şi pe primul ministru, Victor Ponta, supărat că ministrul Muncii, Rovana Plumb, n-a găsit o soluţie de creştere şi a salariilor asistenţilor sociali.
Normal, vor urma şi alte măriri salariale. Prima după sistemul sanitar va fi la cei din Educaţie. Şi ea în jur de 15%. Nu sunt economist, iar datele Institutului Naţional de Statistică Economică sunt incomplete ca să-mi dau seama cu cât au fost sau nu reîntregite lefurile bugetarilor pe categorii socio-profesionale în timpul guvernării Ponta. N-ar fi exclus să urmeze şi controlorii de trafic, iar mai încolo chiar poliţiştii.
Marea problemă o vor crea aceste repetate măriri necontrolate. Şi care, în absenţa unui nou Cod Fiscal şi a unei mult aşteptate Legi a salarizării unice a bugetarilor să nu producă efectul bulgărelui de zăpadă. Şi să nu apară deficite bugetare tocmai din pricina acestor măriri – faţă de care nu am nimic împotrivă – în salturi. În locul unora coordonate şi făcute la aceeaşi dată, prin Lege. Nu aşa cum s-au mărit indemnizaţiile celor ba 48, ba 49 de demnitari ori ale funcţionarilor din Administraţia Prezidenţială şi din Guvern.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here