Motto: „Cuvintele care nu sunt urmate de fapte nu valorează nimic.” – Esop
La ora când scriu aceste simple note, nu aveam de unde să cunosc cele stabilite în ședința Guvernului Ciucă, programată pentru luni. Am încredere în ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, principalul artizan al croirii unui Proiect de Lege a Bugetului de stat pentru anul 2022, pe care l-a prezentat în fața colegilor din guvern, membri ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Național Liberal și ai UDMR.
OPTIMISTUL CIUCĂ. Cu mult timp înaintea ședinței Cabinetului pe care-l conduce, prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut mai multe aprecieri și voi cita câteva, pe care le apreciez ca fiind mai importante.
„Vom adopta un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană”(…) Elaborarea bugetului e rezultatul unui proces responsabil, care ține cont de situațiile dificile cu care se confruntă România. Mă refer la criza sanitară, șocul prețurilor la energie…”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Ca o observație negativă, în prima schiță de Buget pe anul 2022, Ministerului Sănătății i se alocaseră exact banii pe care i-a avut și în acest an. Ceea ce mi se pare mult prea puțin.
PUȚINI BANI, LA SĂNĂTATE. Aprobarea Bugetului de stat pe 2022, și a celui al asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, s-a aflat pe agenda ședinței de luni a Executivului și trag nădejde să mai fi crescut cu ceva.
„Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri.(…) Reducerea birocrației, extinderea digitalizării și reconsiderarea priorităților de finanțare, în acord cu agenda europeană, sunt coordonate respectate pe anul viitor”, a mai subliniat Nicolae Ciucă, între altele, conform Mediafax.
Din exprimarea că Guvernul Ciucă nu va pune presiune pe mediul de afaceri, înseamnă că se ține seamă de opinia Preș. Klaus Werner Iohannis, principalul opozant al intenției ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, de a taxa cu 1% din cifra de afaceri companiile cu peste 100.000 de euro la acest capitol. Evident, dacă este așa, imixtiunea președintelui Iohannis vine să reducă încasările la bugetul pe 2022.
PENALUL CÎȚU, BĂGĂTOR DE SEAMĂ. Tot despre buget, s-a mai băgat în seamă și acela care-i principalul vinovat al creșterii datoriei publice, ex-ministrul Finanțelor în Guvernul Orban și, mai apoi, prim-ministrul de tristă amintire, Florin Cîțu! Cică ar fi nemulțumit de suma alocată investițiilor, de circa 7% din buget. Uitând, parcă, suma promisă la investiții de detestabilul Guvern Cîțu și nerealizată!
Mă rog, nu e o noutate că-i pune bețe-n roate actualului prim-ministru, Nicolae Ciucă.
ION PREDOȘANU
P.S. DATORIA PUBLICĂ, ÎN SCĂDERE. LEUL SE APRECIAZĂ! De când țara a scăpat de Guvernul Cîțu, în sfârșit, datoria publică înregistrează o primă scădere. Iar, tot la fel, leul s-a apreciat în fața monedei europene. Nu cu mult, dar merită amintite și aceste simple fapte!(Ion Predoșanu)