Ca la noi, la nimeni – Falsa rusofobie băsesciană

236

De cum s-a văzut înscăunat la Palatul din Dealul Cotrocenilor, Traian Băsescu – aflat pe cai mari -, se da de ceasul morţii să pozeze în omul Marelui Licurici. Unul care tuna şi fulgera împotriva ruşilor şi chinezilor ca să le facă pe plac reprezentanţilor Unchiului Sam. Barem pe ruşi nu-i slăbea chiar deloc şi îndruga vrute şi nevrute de câte ori avea prilejul. Ba că Marea Neagră-i lac rusesc şi câte şi mai câte. Chit că Marea Neagră – singurul prieten adevărat al României este înconjurată de Turcia, Bulgaria şi toate trei ţările sunt membre NATO. Ce mai, tuna şi fulgera în contra Federaţiei Ruse, cu care Bulgaria şi Ungaria au relaţii normale şi primesc gaze naturale mai ieftine decât România, care le cumpără prin intermediari. Ce să mai vorbim de Germania ori ţările din vestul Europei, toate dependente de gazele naturale ale ruşilor.
În schimb, pe şest, cu complicitatea Elenei Udrea, a lui Dorin Cocoş şi, mai ales, a lui Theodor Stolojan patronii ruşi de la ALRO Slatina intrau la Cotroceni pe porţile din spate, altele decât intrarea principală, şi primeau energie electrică românească la preţuri mult mai mici decât ale pieţei. În plus, o groază de foste combinate siderurgice – Târgovişte şi Turda sunt doar două exemple – le reveneau tot magnaţilor ruşi. Cu toţii proveniţi din fostul KGB. Asta în vreme ce România avea şi are parteneriat strategic cu SUA. În cadrul NATO.
Ei bine, un fost director al Sucursalei PETROM Sibiu, Ion Ariton, acuzat pentru miliarde de lei fraudaţi, fusese scos basma curată, deci albit, de prim-procurorul judeţului Sibiu, Laura Codruţa Kovesi. Trece vreme, vine vreme şi cei doi prieteni portocalii au ajuns mai aproape de Tătuca Băsescu. Domna domnişoară Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General, iar Ion Ariton ca ministru al Economiei.
În această calitate, ministrul portocaliu Ion Ariton a mers cu mandat – de la cine, ghici ciupercă ce-i – la Moscova să negocieze cu GAZPROM cumpărarea mai ieftină a gazului metan rusesc. Omul revine în ţară şi face o conferinţă de presă, acasă la el, la Sibiu, unde anunţă cu GAZPROM va investi în România. Dar nu cum ne-am fi aşteptat, ci cumpărând vreo 150 de staţii de benzină. De la sibieni şi arădeni, aleşi pe sprânceană dintre prietenii ministraşului Ion Ariton. Culmea este că toate tranzacţiile de circa 200 milioane de euro s-au legalizat prin firma de notar a Ioanei Băsescu. Un notar de nota 7, cu un prim birou notarial pe la Bacău, adusă cu sprijinul „pretinului” Puiu Popoviciu la Bucureşti. Aşa că, banii ruseşti, ca toţi banii din lume, nu au miros. Şi au intrat în conturile familiei Băsescu. Fie conturile Ioanei Băsescu, fie ale lui Traian Băsescu. Ca şi în cazul moşiei de 291 de hectare de la Nana, în care Guvernatorul României a recunoscut că fiica sa a cumpărat-o pentru El nu-i exclus ca şi comisioanele plătite de GAZPROM notarului Ioana să fi ajuns tot la Tătucu. Adică, la actualul Dictator. Cel care-a păcălit alegătorii cu formula „Să trăiţi bine!”, după care a dat-o la-ntors spunând că n-a fost vorba de o promisiune. Ci de o urare.
Colac peste pupăză, pe aghiotantul său de atunci, Emil Boc, l-a luat gura pe dinainte, scuzându-se că n-a fost vrerea lui, şi a mărturisit că Traian Băsescu discutase cu primul ministru de atunci al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, vreo 40-45 de minute. Iar mandatul lui Ion Ariton l-a dat, bineînţeles, Traian Băsescu.
Quod erat demonstrandum, cum ar spune latinii şi matematicienii. Fals în tot ce face, Traian Băsescu una spune despre ruşi şi alta fumează, vorba lui Tudor Arghezi.
NICOLAE ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here