Ca la noi, la nimeni – Facturile uriașe la energie, lipsă totală a democrației!

415
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Proști, dar mulți.” – Costache Negruzzi

Mai întâi să răspundem la întrebarea cine a spus „Proști, dar mulți” și în ce context. Această replică celebră apare în nuvela lui Costache Negruzzi intitulată „Alexandru Lăpușneanu”, inspirată, se pare, dintr-o cronică a lui Miron Costin. „Alexandru Lăpușneanu” este prima nuvelă romantică, la noi, cu subiect istoric din literatura română, fiind publicată în anul 1840. Iar în opinia lui Alexandru Odobescu este o capodoperă a speciei sau a genului literar nuvelă și un model pentru autorii care au cultivat-o ulterior.
Nuvela are patru capitole și fiecare începe cu un motto cu rol rezumativ și care constituie replici memorabile ale personajelor.
Citatul „Proști, dar mulți” face parte din capitolul trei al nuvelei, intitulat „Capul lui Moțoc vrem” și evidențiază mojicia boierilor care ar fi omorât o mulțime întreagă de oameni doar pentru ca ei să-și mențină privilegiile.
LIBERALIZAREA PREȚURILOR, GAFELE LIBERALILOR. În vremurile noastre, după liberalizarea prețurilor/tarifelor la energia electrică și la gaze, de către două guverne liberale consecutive – Orban și Cîțu – numitorul comun fiind același ministru al Energiei, Virgil Popescu – în funcție și astăzi – un amărăștean cu patru case numai în București și care face seară de seară turul televiziunilor ca să-i ducă de nas pe plătitorii unor facturi uriașe, se mizează pe prostirea cetățenilor.
Avocatul și universitarul Gheoprghe Piperea le spune consumatorilor: contestați facturile la energie. Măsurile luate de autorități (chipurile, spre a plafona și compensa facturile urieșești! n.m. I.P.) sunt nesemnificative.
„Persoanele nemulțumite de facturile mari la energie trebuie să le conteste și să nu aștepte deciziile guvernului”, spune avocatul Gheorghe Piperea, președintele Asociației Parakletos privind protecția consumatorilor.
PLÎNGERI LA ANPC și CONSILIUL CONCURENȚEI. „Faceți plângeri, cât mai multe posibil, la Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și la Consiliul Concurenței, pentru că ceea ce se întâmplă sunt practici anticoncurențiale, monopoliste, vi se impun niște prețuri excesive, care vă ruinează. Acest lucru este un fapt anticoncurențial, conform legislației în materie de concurență.
PARLAMENTUL TREBUIE SĂ DEMITĂ CONSILIUL CONCURENȚEI. Nu vă răspunde ANPC în timp util, nu vă răspunde Consiliul Concurenței, bombardați-i cu zeci de mii de astfel de petiții și, la un moment dat, cineva din Parlament va sesiza acest lucru și va lua măsuri, va putea, spre exemplu, să decidă demiterea întregului Consiliu al Concurenței pentru inacțiune. Pentru că dacă e vorba de o masă mare de oameni nemulțumită, nu ai cum să ignori acest lucru. Și dacă factorul politic vede că este un fluviu de astfel de reclamații, va sesiza în sfârșit că este o problemă și că se poate reglementa situația în baza legii actuale”, a explicat acesta.
MĂSAURILE AUTORITĂȚILOR, FIRAVE. Totodată, el precizează că măsurile luate de autorități pentru facturile la energie și gaze sunt nesemnificative.
„Aceasta este soluția la care trebuie să apelați, nu ceea ce spune ministrul Energiei, nu să refuzați pur și simplu să plătiți. Puteși refuza să plătiți, dar să obțineți o astfel de înghețare a facturilor în baza unor acțiuni pe care să le faceți în justiție sau în fața ANRE, susține Piperea.
„Consumatorul este mult prea insignifiant pentru corporația respectivă spre a fi luat în seamă. Doar atunci când acționezi energic cu plângeri în justiție și la ANPC te bagă în seamă. Acționați și s-ar putea să aveți o șansă să rezolvați problema, nu așteptați ca statul să vă rezolve problema”, îi îndeamnă Piperea pe consumatori.
Concluzia este una singură: Guvernanții sunt cei care trebuie să asculte de vocea poporului, fiindcă ei nu sunt eterni în acele funcții.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here