Ca la noi, la nimeni – Europa fierbe, dar nici României nu-i este bine!

297
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Nimic nu egalează lumina uliței mele. N-am plecat de aici niciodată. Nicăieri nu sunt mai al meu ca aici, nicăieri nu sunt mai acasă. Și nicăieri nu sunt mai nicăieri.(…) Resping cu ură toate dictaturile, în afară de dictatura amintirii. Dau timpul înapoi, la Grădiștea sunt mereu tânăr… Și neînchipuit de trist în eternitate…” – Fănuș Neagu

L-am cunoscut bine pe Marele Blond, cum i se mai spunea talentatului prozator Fănuș Neagu, de fapt un neasemuit poet în proză și creator de limbă și de limbaj în literatura română a ultimei jumătăți de secol al mileniului doi și chiar început de mileniu al treilea.
FĂNUȘ NEAGU, UN MARE SCRIITOR PATRIOT. În care mileniu n-a mai avut forța de creație din tinerețe, nu doar datorită vârstei ci mai ales a unei boli cumplite și incurabile, boală care i-a adus sfârșitul, nemeritat. Conu Fănuș a fost un mare patriot și Patriarh al prozei românești contemporane.
Pe lângă romanele sale de referință, a mai scris nuvele și povestiri cu mare har și risipă de metafore în fiecare frază din scrierile Domniei Sale. Ca om născut în Bărăganul brăilean, la Grădiștea, cunoaștea ca nimeni altul viața la țară, dar și pe cea din mediul urban. A se vedea ”Frumoșii nebuni ai marilor orașe”, un roman de referință în creația sa. Anticomunist convins, era un om de stânga. Și totuși, după Marea Învălmășeală din Decembrie 1989, nu s-a înscris în niciun partid. Avea oroare de așa ceva. În săptămânala rubrică sportivă ce o ținea în revista tinerilor scriitori – Luceafărul, cu exces de metafore, cum spuneam, înțepa erorile vremurilor. Și cum copiii, adică elevii școlilor erau obligați să trudească în agricultură, Fănuș Neagu a avut o tabletă ”Noi cu brațul ca oțelul vom culege mușețelul!”
UITE CERTIFICATU’, NU E CERTIFICATUL. Revenind la subiect, în vremurile din urmă, putem zice că Europa fierbe, dar nici scumpei noastre patrii – România – nu îi este prea bine!
Protestele s-au înmulțit în marile orașe ale bătrânei Europe, oamenii fiind total nemulțumiți de restricțiile introduse, cu nerespectarea drepturilor omului, dar și de Certificatul verde, inventat chipurile pentru a lupta contra pandemiei de COVID-19.
Care Certificat, se numește, la noi, Certificatul COVID, încă nelegiferat pentru că Partidul Social Democrat și prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, se opun, deocamdată, îl vor mai nuanțat și, poate, mai puțin abuziv. Dacă s-ar dezbate și vota în Parlament, Certificatul COVID ar fi obligatoriu la locurile de muncă. Atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. Vă dați seama ce dezastru ar fi aplicarea acestuia în sistemul sanitar, unde și așa numărul medicilor este insuficient, mai ales din cauza plecării acestora în străinătate, unde sunt mai bine plătiți.
Duminică au fost ceva proteste și în România, fiind anunțate că vor continua și în această săptămână. În marile orașe europene sunt zeci de mii ori chiar sute de mii de participanți, fiind violente din pricina intervențiilor în forță – cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, plus bătăi ale polițiștilor și jandarmilor aplicate protestatarilor – extrem de dure.
PROTESTE ANUNȚATE. În România, încă nu au cunoscut o asemenea amploare. Duminica aceasta a fost ceva mai calmă. Dar sunt proteste anunțate și în București, și în unele mari capitale de județ în săptămâna ce abia a început. Sindicatele profesorilor, ale cadrelor medicale, dar și alte categorii socio-profesionale, printre care și polițiștii ce se împotrivesc amendării celor ce nu poartă mască, gândindu-se că și ei sunt prost plătăți și nemulțumiți de înghețarea salariilor lor și în anul 2022.
Bașca faptul că prețurile au luat-o tazna la toate categoriile de produse, iar facturile casnice la curent electric și gaz metan au crescut înfiorător, depășind uneori pensiile și salariile.
ION PREDOȘANU

P.S. Nu-i pace sub măslinii coaliției, se pare. Florin Cîțu se ia de miniștrii PSD, nefiind atent la debarcarea ce i se pregătește din fruntea PNL! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here