Ca la noi, la nimeni – Eşecul lucrului rău făcut!

281

Multă vreme, candidatul la preşedinţie al Alianţei Creştin Liberale, Klaus Werner Iohannis şi echipa lui de campanie refuzau o apariţie televizată cu Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, pe motive bizare. S-ar fi dorit de cel autointitulat „etalonul lucrului bine făcut” un teren neutru. De genul Universităţii de Vest din Timişoara, de parcă oraşul de pe Bega putea fi considerat „teren neutru” şi n-ar face parte din România. Şi a venit seara de luni, când Klaus Iohannis şi-a luat inima-n dinţi mergând de unul singur la o emisiune moderată de Mister Bean de Cluj, Rareş Bogdan, la Realitatea TV – post al Elenei Udrea şi manageriat de Cosmin Guşă. Omul nu şi-a dat seama că principalul său adversar este el însuşi. A concurat singur şi a ieşit pe locul trei.
Marţi seara, încolţit de liderii PDL – Vasile Blaga, Adriean Videanu, Andreea Paul Vas şi alţii ca ei -, fiind acuzat că nu are curaj să-l înfrunte pe Victor Ponta s-a hotărât să se prezinte la ora 20,00, tot la Realitatea TV. Şi-a anunţat apariţia cu doar 45 de minute înainte, ducându-se total nepregătit. S-a intrat abrupt în contradicţii pe tema voturilor românilor din străinătate, vreme de aproape o oră. Omul Klaus Werner Iohannis nu prea înţelegea nici măcar întrebările celor vreo patru jurnalişti ai casei, ajutoarele de nădejde ale lui Rareş Bogdan. Când îi punea Victor Ponta vreo întrebare mai grea cum ar fi de pildă, să se pronunţe clar asupra referendumului din 29 iulie 2012, întrucât făcuse afirmaţii contradictorii, inclusiv gogomănia cu „lovitura de stat” l-a salvat pauza publicitară. Insuficientă chiar şi pentru sfaturile primite de la echipa sa restrânsă de consilieri cu care s-a prezentat. A dat-o la întors, afirmând că asupra acestui aspect se pronunţase Curtea Constituţională a României (CCR) şi a ocolit propriul răspuns.
Tot marţi, a sosit la Bucureşti domnul Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), spre a-l susţine în campania electorală pe candidatul popularilor din România, care s-a întâlnit cu Traian Băsescu, cetăţean care-a confirmat că şi el îl susţine pe candidatul ACL la preşedinţie, Klaus Werner Iohannis. Numai că acest Joseph Daul intervenise şi-n 2012, la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat – Traian Băsescu – în favoarea acestuia. E greu de presupus că toţi votanţii de atunci – vreo 8,5 milioane de români, dintre care 7,4 au cerut demiterea lui Băsescu, au uitat intervenţia total antidemocratică a celui care pe atunci era doar secretar general al PPE. Toată ciorovăiala ne-a demonstrat un Victor Ponta bine pregătit, cu temele făcute, cum s-ar spune, iar lamentabilul Klaus Werner Iohannis a contribuit din plin la propriul eşec. Pe care l-am putea numi al lucrului rău făcut! La final, insistentul Iohannis a dorit neapărat ca el să încheie printr-o întrebare ce-o credea încuietoare: „Domnule Ponta, aţi declarat că l-aţi votat pe Ion Raţiu şi apoi un candidat liberal la preşedinţie. Pot să sper că mă veţi vota şi pe mine?”
Dacă Iohannis făcea eforturi să lege un dialog de care nu era capabil, ei bine, Victor Ponta a fost spontan. Doar contracandidatul său îi ridicase mingea la fileu: „Nu. Sunteţi o poleială a domnului Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu (pe care Iohannis nici măcar nu-l numise, în intervenţia sa, n.m. I.P.), dar în interior sunteţi Traian Băsescu. Eu nu l-am votat niciodată pe Băsescu şi n-o s-o fac nici acum!”
Una peste alta. Victor Ponta a avut în faţa sa o pradă uşoară, a punctat decisiv, atunci când a trebuit, a dat replici civilizate, fiind blindat cu informaţii clare şi la obiect. N-aş fi crezut că după acest K.O. în direct va mai urma o altă dezbatere. Dacă cea de miercuri seară se poate numi aşa.
Numai că încăpăţânarea şi setea de putere a urmaşului lui Traian Băsescu – Klaus Iohannis sunt capabile de surprize. Celebrul cântăreţ la chitară Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al ACL, a anunţat AGERPRES că Iohannis urma să fie prezent aseară, la ora 20,00, la o nouă confruntare cu contracandidatul Victor Ponta, la B1 TV.
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here