Ca la noi, la nimeni – Drama pensionarilor îngenunchiați de scumpiri!

357
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pensii românești. Unele nu se simt, altele-s nesimțite!”
Valeriu Butulescu, Din Maculator existențial (2017)

A venit toamna, ceva mai rece decât de obicei, cu case în care a început să se facă focul. Fie cu lemne, al căror preț pe metru cub a crescut cu două-trei sute de lei, fie cu gaz metan, la care tariful s-a ridicat și el cu 20-30%, urmând ca din iarna atât de aproape același tarif să sporească încă și mai abitir.
SCUMPIRI ÎN LANȚ. Din zi în zi, cresc prețurile nu numai la alimentele de strictă necesitate, ci și la toate produsele în genere. Ei bine, GuWernerul Meu Iohannis-Cîțu, deși știa că de la 1 iulie se va liberaliza tariful la gazul metan, ca și la curentul electric, nu a luat nicio măsură preventivă pentru protejarea celor cu venituri mici. Adică, mai mult decât modeste. Salariile sunt înghețate, la fel și pensiile. Chit că despre pensii se zice că vor spori cu 11 lei! Asta în cazul că promisiunile cuplului Cîțu-Turcan, șefii banilor puțini de la pensii, se vor și materializa. Dar ce mai înseamnă azi 11 lei? O nimica toată!
EXPLOZIA FACTURILOR! Am vecini cărora le-au și venit facturile pe luna august, cu plata consumurilor de curent electric pe luna iulie. Când, deși a fost cald și marii consumatori erau doar frigiderele, cifra sumelor de plată le-a fost ridicată și cu 300%!
Desigur, chiar și într-o lună de vară – cum este iulie – au mai fost nopți și dimineți răcoroase, în comuna Peștișani, aflată la poalele Munților Vâlcanul, iar cei cu copii mici erau obligați să mai bage și câte-un radiator în priză. Vă dați seama, stimați cititori, ce-o să fie la iarnă! Căci, să reamintim, se anunță o iarnă grea.
EXPLOZIA PREȚURILOR! Da, odată cu scumpirea tarifelor la curentul electric și la gaz metan, ca și la combustibilii derivați din țiței, cresc necontrolat prețurile la toate produsele alimentare, deci și la pâine, dar și la produsele nealimentare.
ABSENȚA MĂSURILOR DE PREVENȚIE. Să zicem că liberalizarea pieței curentului electric și a gazului metan erau cunoscute. Păi dacă-i așa, și nu negăm această variantă foarte adesea vehiculată, atunci de ce nu s-au luat și niscaiva măsuri de prevenție. Care să protejeze consumatorii vulnerabili, fie prin plafonare – așa cum au procedat guvernele Spaniei și ale altor țări occidentale -, fie prin subvenții ori micșorarea taxelor fiscale la respectivele produse. Așa cum, de pildă, a procedat chiar Spania. Unde a fost redus inclusiv TVA-ul.
Culmea ipocriziei, de la 1 ianuarie 2021, pensiile speciale – care nu au fost desființate, așa cum clamaseră în campaniile lor electorale PNL și USR-PLUS – ei bine, ori mai degrabă rău, acele pensii speciale au fost indexate cu rata inflației. Iar pensiile mici și medii, ale majorității pensionarilor, nu au beneficiat de indexarea prevăzută de aceeași lege a pensiilor!
ION PREDOȘANU

P.S. RISIPĂ PREZIDENȚIALĂ. Numai costul avionului privat cu care Preș. Klaus Werner Iohannis a plecat la New York, costă 11.000 euro/oră, suma totală depășind 200.000 de euro!
Adică, România normală este pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here