Ca la noi, la nimeni – Dragnea vrea împăcare cu Iohannis?

226

La un moment dat, se părea că din vina Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, supărat până peste poate că PSD câştigase de o manieră categorică alegerile parlamentare sub comanda preşedintelui social-democraţilor, Liviu Dragnea, între locatarul vremelnic al Palatului Cotroceni şi Liviu Dragnea este o răceală evidentă.
Mai mult, Preşedintele Iohannis încercase, printr-o întâlnire privată şi neanunţată oficial, să rupă alianţa de guvernare PSD-ALDE, gândită dinaintea alegerilor parlamentare. Se întâlnise cu Călin Popescu Tăriceanu şi i-a mărturisit acestuia că anul 2017 va fi unul al războiului dintre Preşedintele României şi PSD. Om de cuvânt, Tăriceanu nu a muşcat din momeala întinsă şi PSD şi ALDE se află la guvernare. Cum Iohannis n-a dezminţit cele afirmate de copreşedintele ALDE şi Preşedintele Senatului rezultă logic că Tăriceanu avea dreptate!
Într-o postare pe Facebook, de miercurea trecută, a liderului PSD, Liviu Dragnea, de această dată, şi într-o scrisoare publică deschisă sau nu adresată preşedintelui Iohannis, avem nu doar impresia, ci chiar convingerea că Liviu Dragnea are, totuşi, alt ton faţă de Klaus Werner Iohannis, utilizând sintagma nefericitului general Gabriel Oprea, cea cu „interesul naţional”, ca element cheie al apelului domniei sale.
Se invocă faptul că „preşedintele României nu are nevoie de un mandat din partea Parlamentului pentru a susţine poziţia României în faţa Uniunii Europene”, ceea ce nu înseamnă, apreciază Dragnea, că „asta nu trebuie să excludă o dezbatere care să unifice clasa politică în jurul interesului naţional.”
Cum ar veni, liderul social-democraţilor consideră că s-ar impune o analiză comună referitoare la scenariile ce se conturează în privinţa viitorului Uniunii Europene, dar şi a eventualelor modalităţi de reacţie. Liviu Dragnea a mai scris că: „Se anunţă vremuri dificile la nivel european, care reclamă unitate între toţi românii.(…) Contează cum vor acţiona toţi decidenţii: Guvernul, partidele politice, europarlamentarii români şi toţi ceilalţi care pot sprijini într-un fel sau altul interesul României la nivel European.(…) Să ieşim din logica păguboasă a conflictelor politice interne, să fim uniţi şi să ne pregătim pentru a apăra interesul naţional, pentru că nimeni altcineva nu o va face în locul nostru”, mai adăuga între altele Liviu Dragnea în mesajul său împăciuitor. În fapt, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, a lansat invitaţia ca preşedintele Iohannis să iniţieze de fapt o dezbatere cerută de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, ca răspuns la criticile venite inclusiv din partea europarlamentarului PSD, Victor Boştinaru.
Deocamdată, preşedintele Klaus Werner Iohannis mimează că ar avea alte preocupări şi se preface, cu răutatea-i caracteristică, nici că a auzit şi nici că a aflat de fapt, dispoziţia lui Jean Claude Juncker!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here