Ca la noi, la nimeni – DNA şi SRI pe drumul de la interceptări la delaţiuni !

249

Nu mai este o noutate că mai toate acţiunile DNA – dosare penale, dintre care unele se sfârşesc cu arestări după ce se pronunţă judecătorii – sunt rodul colaborării cu SRI. Chestiune recunoscută de ambele instituţii, în referatele întocmite de către DNA. Cu o schimbare de macaz în ultima vreme.
Ani la rând, în vremea Regimului Băsescu, dezastruos şi de tristă amintire în istoria României, dosarele DNA se bazau pe interceptări. Unele cu mandat din partea judecătorilor, dar şi cu destule interceptări ilegale. Au fost situaţii în care magistraţii au întreprins demersurile legale, au efectuat interceptările şi mai apoi au plătit scump îndrăzneala de a intercepta oameni sus-puşi, ori prea apropiaţi de Traian Băsescu! Nu puţine cazuri au condus la îndepărtarea din sistemul Justiţiei româneşti a celor incomozi. Procurorul cu obârşii gorjene Eugen Iacobescu ajunsese încă din 2011 la Mircea Băsescu şi cunoştea exact traseul „mormanului” de bani, după cum se exprima fratele preşedintelui într-un dialog filmat cu o cameră ascunsă în cravată de ingeniosul „Băsică”! Şi lupta dintre Clanul Bercea Mondial şi Clanul Băsescu a mai fost înmormântată vreo trei ani! Până la difuzarea de către o televiziune a filmărilor lui „Băsică” în cazul furăciunilor lui Mircea Băsescu. Şi iată că a trecut vremea, iar de la interceptări s-a ajuns la delaţiuni. Cu denunţători ce cooperează cu procurorii DNA din proprie iniţiativă sau la solicitarea procurorilor. Dosarele Microsoft şi Gala Bute se bazează aproape exclusiv pe delaţiuni. Denunţătorii care cooperează cu procurorii DNA sau DIICOT beneficiază, conform bizarului Cod de procedură penală asumat de Guvernul Boc, fără o dezbatere parlamentară. Aşa cum s-ar fi impus în cazul Codului Penal şi al Codului de procedură penală, extrem de importante într-o societate ce se pretinde a fi democratică.
Miza delaţiunilor în cazul Gala Bute se va vedea în zilele următoare. Elena Udrea a solicitat să fie confruntată cu denunţătorii săi, nefiind exclusă o eliberare a sa! Cu toate că sunt plătiţi cu sume grase, procurorii DNA nu se grăbesc să găsească probe elocvente care să confirme cele afirmate de denunţători!
Ce-i drept, Elena Udrea are dreptate când se tânguie că este victima denunţătorilor şi a Justiţiei. Dar tot ea se bucura la vremea când adversarii lui Traian Băsescu – cazurile Adrian Năstase şi Dan Voiculescu sunt doar două dintre ele – erau umflaţi de mascaţi şi intrau la pârnaie tot în urma unor denunţuri neconfirmate de vreo probă adusă de procurori!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here