Ca la noi, la nimeni – Dispariţia statelor-naţiuni, aventură franco-germană!?

407

Motto: „Trebuie să construim un fel de Statele Unite ale Europei. Este unicul mijloc de a permite sutelor de milioane de muncitori de a regăsi bucuriile simple şi speranţele care fac ca viaţa să merite a fi trăită… De ce n-ar exista un grup de patriotism extins şi de cetăţenie comună popoarelor înspăimântate ale acestui continent turbulent şi puternic.” – Winston Churchill, Ridică-te Europa, Zurich, septembrie 1946

Aş fi dorit să reamintesc despre sărăcia noastră în care ne-au afundat toţi liderii politici, foşti şi actuali, de după Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989. Deficitul comercial în care-am intrat datorită proastei administrări a ţării de Cabinetul Cioloş, „Guvernul meu” cum îl alinta preşedintele Klaus Werner Iohannis până nu demult. Inundaţiile şi seceta ne vor obliga să importăm produse agricole şi ale industriei alimentare mai abitir decât în alte ierni grele sau în alţi ani cu calamităţi naturale. Semne bune nu sunt.
Numai că m-a deturnat un alt subiect, de fapt un scenariu cutremurător. Mijloacele de informare în masă m-au făcut şi mai trist. Se afirmă că miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit, în faţa ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad, încă de marţi, un plan secret de a transforma statele Uniunii Europene într-un super-stat gigant în care ţările membre să renunţe la armata proprie sau la banca naţională. Aşa a anunţat postul polonez public TVP Info, potrivit Express.co.uk, preluat de Mediafax şi de Ziarul Financiar.
Recapitulând, Franţa şi Germania vor să transforme UE într-un „stat gigant”, după ce Marea Britanie va ieşi din Bloc. TVP Info a publicat fragmente din documentul de nouă pagini şi anunţa că propunerea ar fi fost prezentată, marţi seara, în faţa Grupului de la Vişegrad, din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, de către ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier. Planul este descris drept un ultimatum şi ar reduce puterea statelor membre.
Astfel, statele membre ale Uniunii Europene şi-ar pierde dreptul de a avea propria armată, propriul Cod Penal, propriul Cod Fiscal şi Bancă Naţională. Aceste puteri ar urma să fie transferate la Bruxelles. Statele membre ale Uniunii Europene vor mai pierde controlul pe care îl mai au asupra propriilor graniţe, inclusiv dreptul de a aplica proceduri naţionale – cum a procedat anul trecut, dar şi anul acesta Guvernul Viktor Orban în Ungaria -, cu privire la primirea şi relocarea refugiaţilor.
Cei doi miniştri de Externe, al Franţei şi al Germaniei, au afirmat: „Ţările noastre împărtăşesc un destin comun de valori care dau naştere unei uniuni şi mai puternice între cetăţenii noştri. Prin urmare, vom depune eforturi pentru o uniune politică în Europa şi ăîi invităm pe ceilalţi europeni să participe la această aventură.”
Cura aventură, Coane Fănică, n-am ce zice. Şi dacă în ceea ce-i priveşte pe preşedintele Klaus Werner Iohannis nu-mi pun mari speranţe că va avea curajul s-o contrazică pe doamna cancelar al Germaniei, Angela Merkel, trag totuşi nădejdea ca alţi lideri europeni s-o facă.
La fel cum nutresc speranţa ca secretarul de stat american, John Kerry să aibă dreptate când declară: „Brexitul ar putea să nu se realizeze niciodată.”, cum a transmis AFP. Şeful diplomaţiei Statelor Unite ale Americii, prezent la o reuniune a serviciilor secrete în statul Colorado a mai adăugat: „Este un divorţ complicat!”, la numai o zi după ce fusese primit la Londra de primul ministru al Marii Britanii, David Cameron. În aceste condiţii, anunţata schimbare radicală după Brexit ar rămâne doar o idee prost gândită.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here