Ca la noi, la nimeni – Dintre crize, criza natalității doare!

923
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Din cauza unor boi, am ajuns să importăm lapte”.
Borivoj Jelincic
Din Aforismul croat contemporan

Mi-am aruncat privirile peste un editorial, intitulat „România, din ce în ce mai firavă”, al celebrului publicist Cornel Nistorescu, din Cotidianul de miercuri. Normal, subiectul pornise de la o diferență de opinii între Cornel Nistorescu, directorul Cotidianului, și publicistul Octavian Știreanu, în ce privește utilitatea înființării ministerului Tineretului și Familiei, gestionat de senatorul social-democrat Gabriela Firea.
CRIZA NATALITĂȚII SE ADÂNCEȘTE. Aproape că nici nu mai are importanță divergența de opinii. Sobrul Octavian Știreanu susținea necesitatea acestui minister, iar Cornel Nistorescu dimpotrivă. Ba mai mult, distinsul domn Nistorescu făcea o legătură – cam nepotrivită, cred eu – între fostul Primar general al Bucureștilor, Gabriela Firea, soțul ei și se depărta de subiectul îngrijorător al scăderii continue a natalității României. Deci și o scădere a natalității Capitalei.
Normal, multele crize prin care trece acum țara noastră, criza economică, criza sanitară, criza socială ori criza energetică, nu sunt străine de perpetuarea și adâncirea crizei natalității.
Ambii interlocutori porneau de la un studiu al Eurostat, din anul 2000, și aici au fost de acord că nu sunt șanse reale de a scăpa de criza natalității în România. Așa, de pildă, potrivit acestui scenariu al specialiștilor de la Eurostat, natalitatea României ar avea o evoluție continuu descrescătoare până la mijlocul secolului și se dau cifre în milioane de locuitori. Practic, dacă se estimează că în anul 2025 România va avea o populație de 18,5 milioane de locuitori, în anul 2050 acesta va scădea până la numai 15,5 milioane.
VIITORUL DEMOGRAFIC SUNĂ RĂU! Extrem de documentat, publicistul și scriitorul Cornel Nistorescu mai citează un studiu al celui mai important specialist român în domeniu – Prof.univ.dr Vasile Ghețău, intitulat „Viitorul demografic al României prin ochii Eurostat”. Semnalul de alarmă este scăderea alarmantă a populației României, care se situează în topul țărilor cu cea mai mare scădere a populației, acum și în viitor.
NIVELUL DE TRAI, ÎN SCĂDERE. Majoritatea populației o duce prost, iar nivelul de trai nu va crește prea curând din moment ce și țara noastră a intrat în recesiune economică. În 2021, salariile bugetarilor și pensiile au fost înghețate, iar dublarea alocațiilor de stat pentru copii a fost amânată, oficialii spunând mai pompos prorogată.
E limpede că, în atari condiții de viață – din ce în ce mai grele -, cu scumpirile la produsele alimentare, ca și la marea majoritate ale celor necesare unui trai decent, tinerelor familii numai de creșterea a mai mult de unu sau doi copii nu le arde.
Cum s-ar spune, și în cazul noilor guvernanți: „Istoria se repetă; iar ne spun că va fi bine”. Cât de bine, numai Dumnezeu știe!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here