Ca la noi, la nimeni – Diferența imensă dintre Iohannis și Dăncilă!

658

Războiul româno-român nu este doar între palate. Cum ar fi Palatul Victoria, că-i mai în centru, și Palatul Cotroceni, situat pe dealul cu același nume. Ca să nu mai spunem că războiul cu pricina este pornit și întreținut de una și aceeași persoană – Preș. Klaus Werner Iohannis. Unul care numai moderator în societate nu este și între partidele parlamentare nici atâtica. Măcar cât negru sub unghie!
Aflată peste Oceanul Atlantic, primul ministrul al României, Viorica Dăncilă, și-a expus o opinie personală vizavi de alegerea Guvernului țării noastre în demararea unei consultări largi, între instituțiile cu atribuții în acest domeniu de pură diplomație, cu respectarea Constituției României. Și anume s-a declarat pentru o posibilă mutare, în viitorul apropiat, a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Nimic mai mult!
Administrația Prezidențială s-a și repezit, la ordinul desigur al lui Klaus Werner Iohannis, să-i reproșeze, nu în termenii cei mai corecți și delicați, o posibilă gafă! Însuși Preș. Iohannis și partidulețul din ce în ce mai mic, dar prezidențial au amenințat-o cu o nouă posibilă plângere penală, așa cu Orban Ludovic, cel mai cunoscut ca Sică mandolină, au mai acuzat-o, fără temei, de „înaltă trădare!”
Acum trădare-trădare, cum ar fi spus Nenea Iancu, adică Ion Luca Caragiale, dar să știm și noi. Nu se știe de ce primul ministru trebuie să-i raporteze Preș. Klaus Werner Iohannis cam tot ce are de gând să facă. Conform Constituției României, nu doar președintele are atribuții în domeniul politicii externe. Iar politica externă o face Guvernul României, acela care și negociază tratatele, pe care le aprobă Parlamentul și le semnează președintele țării, indiferent care este sau va fi acela.
Până una-alta, primul ministru al României a făcut o impresie extrem de favorabilă și demnă pentru țara pe care-o reprezintă și a ținut un discurs remarcabil la o reuniune importantă, la care-au participat mai mulți oameni politici de vază ai lumii!
În plus, primul ministru Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, cordială, în care înaltul oficial de la Washington a reafirmat intenția de a vizita România în primul semestru al acestui an. Dar nu este singura persoană oficială americană cu care premierul României a avut o întrevedere cu urmări extrem de favorabile țării noastre.
Doamna Dăncilă a discutat mai pe larg cu Secretarul Statelor Unite ale Americii pentru Comerț și a obținut sprijinul celui mai puternic stat al planetei pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (O.CDE). Ceea ce nu-i puțin lucru.
E ușor să taci profund și să nu deschizi gura nici la Casa Albă și nici, în repetate rânduri, la Bruxelles, să ai un punct de vedere propriu în favoarea României. Mai bine mergi la schi, ieși la mitinguri neautorizate și susții protestatarii mișcării #rezist. Halal președinte!
Este limpede că primul ministru Viorica Dăncilă a luat apărarea intereselor României și în discursul din Parlamentul European, administrează treburile țării, ca premier, și face o politică externă demnă. Nu una inexistentă precum acela care se bate cu cărămida-n piept că este proprietar peste politica externă a României. Una nulă!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here