Ca la noi, la nimeni – Diaspora unește, diaspora dezbină!

665

Motto: „Suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți, la fel de slabi pe cât suntem de divizați.” Ralph Waldo Emerson

Absența unor probleme importante care să fi fost abordate în zilele de la sfârșitul săptămânii trecute ne permite, măcar și parțial, să revenim nițel asupra vizitei în România a Sanctității Sale Papa Francisc. Una de stat extrem de serios, așa cum este Vaticanul, Papa Francisc fiind însoțit pe parcursul celor trei zile de întreaga echipă de conducere a Sanctității Sale.
Pornind de la o primă declarație a Papei Francisc nu putem fi decât mândri: „Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate”, într-un mesaj adresat românilor cu câteva ore, practic, înainte de sosirea sa la București, pentru o călătorie apostolică de trei zile.
Abia plecase Papa Francisc de pe Câmpia Libertății din Blaj și la Sibiu se stârnise o ploaie torențială care punea în pericol decolarea avionului TAROM cu care a ales să se întoarcă în cetatea eternă – Roma.
Se știe că actualul Papa Francisc a fost totdeauna un om de stânga, ce a venit în România cu un mesaj precis – creșterea credibilității Bisericii Catolice. Încă din prima zi, prin participarea la slujba oficiată împreună cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala Neamului, ce s-a dovedit de astă dată neîncăpătoare, s-a simțit extraordinar printre români. Patriarhul Daniel a spus că avem recunoștință pentru că Biserica Catolică a găzduit slujbe ale comunităților românești ortodoxe din Italia și Spania, și, în acest semn de recunoștință a spus că-l invită pe Papa Francisc să citească o rugăciune în Catedrala Neamului. Acesta ar fi un punct forte, puntea pe care o face diaspora românească între cele două biserici. Pe de altă parte, Patriarhul Daniel a pus pe picior de egalitate Biserica Ortodoxă din România cu Biserica catolică din Roma, oferind și acea icoană a Sfântului Apostol Andrei și, așa cum Sfântul Părinte este urmașul Sfântului Petru și noi, invocând creștinarea de către Apostolul Andrei ne putem pune în balanță pe picior de egalitate. Au fost niște lucruri discrete, de fapt niște mesaje discrete, nu s-au spus lucrurilor pe față, tranșant, dar au fost puse în echilibru cele două biserici.
*
Nu mai țin bine minte, cu precizia ceasornicului, dar parcă în vremea când Sanctitatea Sa Papa Francisc ne transmitea un mesaj de unitate și credință, imediat după aterizarea și primirea oficială de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, Noul PNL a mai comis o necurată. Purtătorul de cuvânt al noului PNL, novicele Ionel Dancă (spre rușinea noastră gorjean!?), ținea o conferință de presă împreună cu un lider al unei organizații pretins liberale din diaspora. Ce făcuse românul din diaspora? Păi, ce să facă. Îndemnat de Orban Ludovic, Preș. al noului PNL, i-a făcut o plângere penală ministrului de Externe, Theodor Meleșcanu. Pe motiv că ar fi vinovat de faptul nedovedit că ar fi împiedicat alegerile europarlamentare din străinătate.
Beneficiar al acestei plângeri ar fi un oarecare candidat la alegerile prezidențiale, actualul Preș. Klaus Werner Iohannis, care-ar mai vrea o dată. Și în 2014, aceiași depunători de plângeri penale l-au acuzat pe ministrul de Externe de atunci, Titus Corlățean, de același lucru. Abia în anul 2016, ex-ministrul de Externe și-a dovedit nevinovăția.
Ba mai mult, Curtea Constituțională a României a decis că procurorii nu au dreptul să-i ancheteze pe membrii Guvernului!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here