De vreo 24-25 de ani, defrişările pădurilor au loc nestingherite, cu complicitatea calificată a autorităţilor statului. Intervenţia de alaltăieri a miniştilor României: armată, Afaceri Interne – în frunte cu secretarul de stat Dr. Raed Arafat, dar şi a pompierilor şi jandarmilor, a ISU şi Salvamont-ului din judeţele Gorj, Prahova şi Argeş a fost exemplară.
La fel cum şi primul ministru al României, Victor Ponta, s-a aflat la faţa locului, în Gorj, şi ziua dar şi seara, alinând câte ceva din suferinţele şi pierderile oamenilor cărora le-a promis sprijin guvernamental în materiale de construcţie pentru refacerea caselor. Salutară şi de lăudat intervenţia promptă a membrilor Guvernului Ponta la cea mai recentă calamitate naturală. De existenţa căreia se fac vinovate toate guvernele postdecembriste.
În şapoul unui excelent interviu cu Dr.ing Cristian D. Stoiculescu – Custode onorific al Comisiei Monumentelor Naturii din Academia Română, fost secretar general şi vicepreşedinte al Societăţii PROGRSEUL SILVIC, fondată în 1986, bravul jurnalist şi scriitor gorjean Ion Longin Popescu pune degetul pe multiplele răni create prin exploatarea fără jenă a pădurilor României. El afirmă că, în Constituţia din 1991, originalii de la Bucureşti nu amintesc nimic de rolul pădurii în viaţa poporului român, spre deosebire de democraţii de la Chişinău, care au introdut un articol de protejare a pădurii în Constituţia lor din 1994.
În acelaşi timp, legea ceauşistă a pădurii (Legea nr. 2 din 1987), considerată una dintre cele mai stricte din Europa, a fost abrogată printre primele, ca un vis urât al neocomuniştilor. Iată de ce, în emisiunea Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea în direct, de la Novaci, primul mistru Victor Ponta se afla într-o mare eroare spunând că defrişări s-au făcut şi înainte de 1989. Doar pe vremea când ruşii/sovieticii se aflau în Republica Populară Română, până-n 1958, existau SOVROM-uri ce tăiau pădurile în ras şi lemnul pleca în URSS. Atât. Ceauşescu fiind patriot nu mai permitea devastarea pădurilor statului. Acum el, lemnul adică, pleacă tot brut, dar în Ungaria îl duce senatorul UDMR Attila Verestoly, în Occident şi chiar în China alţi rechini apăraţi de forţe interesate politic transpartinice. România e singura ţară din UE ce permite aşa ceva! Dar, în 1989, actualul prim ministru avea o vârstă fragedă şi nu are de unde să ştie că la un hectar de pădure tăiat pe vremea lui Ceauşescu se replantau cu puieţi alte trei hectare. Mai ales că pădurile se şi regenerează, numai că pentru creşterea altei zone exploatabile trebuie să treacă zeci sau sute de ani. Fie-mi permis a da un scurt citat din Dr. ing. Cristian D. Stoiculescu: „Aş vrea să cred, totuşi, că românii se vor trezi, iar arealele în care arborii au fost măcelăriţi fără scrupule vor fi reîmpăduriote; aş vrea să văd că în noua Constituţie vor fi incluse prevederi minimale privind conservarea, protejarea şi dezvoltarea durabilă a pădurii.” Altfel, urmarea defrişărilor din ultimii 25 de ani, căi de comunicaţii, poduri, diguri şi sute de gospodării sunt spulberate de viituri, la fiecare ploaie. Zeci de victime omeneşti inocente plătesc cu viaţa voracitatea şi indolenţa „aleşilor” care îşi condamnă poporul la privaţiuni, sărăcie şi moarte. Fosta USL promisese o nouă Constituţie, iar Crin Antonescu a înmormântat-o. Iar libertala Lucia Varga, ministru al mediului, crease o Lege Silvică şi un Cod Silvic, care-au rămas la comisiile Parlamentului dar pe care le-a tras pe dreapta PSD.
Ion Predoşanu