Ca la noi, la nimeni – Defrişarea pădurilor continuă

304

Motto: „Omul a fost întotdeauna dezordonat în exploatarea pădurii, a abuzat-o în loc să se folosească înţelepţeşte de nevoile viitorimii, a distrus valori economice şi stări de echilibru în natura care nu se mai poate reface”. Savantul român ALEXANDRU BORZA

Înainte de a-mi bea cafeaua din dimineaţa trecută, am intrat pe Internet. Şi m-a izbit în ochi un titlu ce ne ameninţa că „Reîmpădurirea României va dura 100 de ani!” Îmi propusesem să-l citesc, articolul adică, ceva mai târziu. Şi am încercat, dar dispăruse!… Exista, în schimb, un altul ce prezicea sinistru că reîmpădurirea României ar dura nici mai mult nici mai puţin de 1000 de ani. Mi s-a părut o alarmă cumplită şi nu-i dau crezare. Dar, mai ştii?
Cum la cafea am avut şansa de a sta la aceeaşi masă şi la o şuetă cu Domnul Goga, om cu multă pricepere în domeniul silvic, fiind preşedintele Obştei Topeşti, dacă nu mă-nşel m-am mai dumirit niţel. Interlocutorul meu m-a mai liniştit niţel. El face reîmpăduriri în fiecare primăvară şi din cât puiet plantează se prind cam 50-70%. Toamna următoare replantează şi zonele în care puieţii nu s-au prins. Şi, mi-a spus, că şi ec. Ion Poenaru, directorul şi preşedintele Obştei Peştişani procedează la fel. Legislaţia în domeniul silvic s-a înăsprit şi este corect. Numai că nu se acţionează preventiv, ci se greşeşte controlându-se doar camioanele care cară buştenii. „Şi, cine-i nebunul care să plece cu camionul cu lemne fără acte la drum”, îmi mai povestea cu năduf domnul Goga. Mi-a dat şi un exemplu de caz bizar, petrecut mai zilele trecute. Omului de afaceri Ionel Purec i s-a confiscat un camion cu macara ce nu avea cifra exactă înscrisă în acte, ci era mai puţină cantitate de lemn! Ca să vezi şi să nu crezi! Desigur, în instanţă, Ionel Purec va câştiga. Numai că, între timp, lemnul confiscat se predă la Ocolul Silvic de pe raza căruia s-a produs evenimentul şi cantitatea de lemn se scoate la licitaţie. Altă pierdere de timp în justiţie, başca banii pierduţi temporar.
Secretomania României în domeniul defrişării pădurilor este binecunoscută. Doar, prin primăvară, Greenpeace anunţase că 40% din suprafaţa împădurită a ţării noastre este defrişată. Şi erau date exemple negative cu o firmă austriacă infiltrată, cu acte în regulă, în exploatarea fără milă a pădurilor României!
La noi, cum se spune, „toate-s vechi şi nouă toate”. Pe Internet am găsit o luare de poziţie a scriitorului şi universitarului Ion Coja, datată 26 noiembrie 2014. Nota critică, datată înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014 este dură şi premonitorie. Are titlul: „Defrişarea pădurilor din România: Un lucru bine făcut! Făcut nemţeşte!”
Din care notă critică, fie-mi permis, citez:
<<Persoana care se ocupă cel mai intens de defrişarea munţilor noştri este un austriac, un german, mai clar spus!
Eu credeam că este Verestoly Atilla!…
Austria este o ţară care îşi protejează pădurile, ca şi Germania! Dar ambele ţări au nevoie de lemn! Aşa că nu e nimic mai logic decât să-şi ia de la români. Astfel că lemnul tăiat în România, adică pădurile noastre. Ceea ce se poate numi „Un lucru bine făcut! Făcut nemţeşte!(…) Există o mulţime de naivi care îl votează pe Iohannis cu speranţa că va implementa în România modelul German!…
Modelul german are o singură ţintă: interesul, german mai presus de orice! Mai presus de Dumnezeu, de bunul simţ, de legea morală, mai presus de orice!>>
Să recunoaştem, Ion Coja a fost şi rămâne un mare patriot, în faţa căruia ne scoatem pălăria! Ca toţi aromânii, care sunt mai români decât românii. Alte exemple ar fi Spiru Haret, Nicolae Iorga şi lista poate continua.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here