Ca la noi, la nimeni – Dea Domnul să fie bine!

382

Duminică, 16 noiembrie 2014, a fost importantă din cel puţin două puncte de vedere, fiind nu doar ziua desfăşurării celui de-al doilea tur de scrutin al alegrilor prezidenţiale din România. Ci şi Ziua Internaţională a Toleranţei. Sunt absolut convins că măcar de data aceasta, spre deosebire de 2004 şi 2009, în sfârşit, va ieşi cum vor românii.
Vă închipuiţi, desigur, că la ora când scriu aceste rânduri lucrurile sigure sunt puţine. Cel mai frumos lucru ce se putea întâmpla este că participarea la vot a depăşit cu 10% pe aceea de la turul unu. Şi, ca să ne amuzăm puţin, gafeurul Klaus Iohannis care nu se ştie din ce pricini nu raţionează cu precizie a declarat, în stilul caracteristic şi atemporal, că turul unu a fost cu o săptămână în urmă.
Ne permitem să reamintim că cifrele difuzate de principalele institute de sondare a opiniei publice înaintea primului tur de scrutin au fost confirmate de rezultatele alegerilor – atât în ceea ce priveşte Sociopol, care a efectuat exit-poll-uri, cât şi în ceea ce le priveşte pe CSCI şi INSCOP, care au efectuat şi ele, la rândul lor, sondaje.
Diferenţa de aproape 10% în favoarea candidatului Victor Ponta şi prestaţia sa în cele două dezbateri – fie şi nereuşite, cum s-au dovedit a fi – îl dau ca favorit pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni. Desigur, prezenţa mai mare la urne, atât în ţară cât şi în străinătate mai pot schimba scorul stabilit în primul tur de scrutin, asupra căruia nimeni n-a avut nici un dubiu.
Dacă ar fi să-l citez din memorie pe Cătălin Tolontan – bloogherul, ziarist complet şi profesionist deşi se ocupă în principal de sport, ca redactor şef al Gazetei Sporturilor, situat de ani buni între admiratorii(!!!) lui Traian Băsescu, cică s-ar putea să apară surprize.
Nuci măcar nu ştiu dacă datele difuzate de el sunt reale, dar susţine că dintre candidaţii aflaţi pe locul al doilea în primul tur de scrutin cam o treime câştigă în final. Sper să nu se petreacă o asemenea tărăşenie ca-n 2009, când voturile din diaspora s-au fraudat masiv.
Revenind la ale noastre, putem cita nişte exit-poll-uri anunţate ieri la ora 16,00. Conform site-ului ştiripesurse.ro, care cita surse social-democrate, Victor Pontra conducea cu 56%, iar Klaus Iohannis înregistrase doar 44%! Un sondaj neutru, citat de dcnews.ro, dar de la ora 14,00, Victor Ponta ar fi avut 53%, în vreme ce Klaus Iohannis numai 47%. În creştere s-a situat Klaus Iohannis la sondajele plătite de Alianţa Creştin Liberală (ACL) şi la ora 13.00, citat de agenţia de presă obedientă Mediafax, în care Victor Ponta strângea 51,48%, iar contracandidatul său 48,52%.
La ora 16,00, ACL anunţa că Victor Ponta mai are doar 61%, iar Klaus Iohannis ar fi urcat la 49%. N-am mai pomenit de marjele de eroare ale acestor exit-poll-uri, întrucât sunt diferite şi ne-am fi încărcat cu prea multe cifre.
Încheiem cu precizarea că şi înaintea primului tur de scrutin, datele sondajelor, ca şi acelea premergătoare turului al doilea, fuseseră publicate aproape zilnic de fiecare institut în parte. De data aceasta, inclusiv Bloomberg l-a dat câştigător tot pe candidatul social-democraţilor, Victor Ponta.
Deie Domnul să fie bine şi pace, iar scenariile sumbre să rămână doar poveşti. Vorba europarlamentarului Daciana Sârbu: „Să ne ajute Dumnezeu să urmeze o perioadă de linişte şi înţelegere, să scăpăm de ură şi dezbinare.”
 ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here