Ca la noi, la nimeni – De la Marea Unire, la Marea Dezbinare!

315

– Cu tot regretul, reamintesc cititorilor mei că absența apariției Gorjeanului de vineri, din pricină că atunci era zi liberă și nu lucra Poșta Română, m-a încurcat nițel. Pricină pentru care am sărit niște evenimente politice importante de joi după amiază și nici n-am scris în acest colț de pagină urările mele pentru Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2018.
Dacă aș fi știut că președintele României, Klaus Werner Iohannis, ținea în Parlamentul țării acel nefericit discurs din 28 noiembrie 2018, aș fi preferat să nu se ducă și să fie la Paris. Poate pricepea și el că un președinte adevărat, precum președintele Franței – Emmanuel Macron, i-a mulțumit Jandarmeriei franceze pentru intervențiile sale împotriva protestatarilor din „vestele galbene” și i-a adresat Felicitări! Exact invers de cum a procedat Iohannis în noaptea de 10 august, la cald, atunci când nu avea toate datele și s-a antepronunțat în direct, spre miezul nopții, de la Palatul Cotroceni!
Revenind la ziua de 28 noiembrie, când Parlamentul României a dedicat o zi solemnă Centenarului Marii Uniri, în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului, recunosc, am fost cumplit de dezamăgiți de prestația președintelui Klaus Werner Iohannis în discursul său. Încât am regretat că a fost prezent și nu era rău să fi mers la Paris ca să vadă la fața locului cum se comportă Jandarmeria Franței în fața protestatarilor cunoscuți drept „jachetele verzi”. Niște jandarmi pe care un adevărat președinte de țară precum Emmanuel Macron i-a felicitat și considerat ca extraordinari profesioniști care și-au făcut datoria! Adică exact invers de cum a procedat Preș. Klaus Werner Iohannis în noaptea de 10 august 2018, când, la cald, s-a antepronunțat criticând Jandarmeria Română și lăudând protestatarii!
Măcar acolo, sub cupola Parlamentului României, Preș. Iohannis s-ar fi putut abține să atace adversarii politici, câtă vreme președintele trebuie, conform Constituției, să manifeste pe toată durata exercitării mandatului neutralitate politică, să îndemne la conciliere și dialog.
Reiterarea solicitării ca Parlamentul să nu legifereze în materie penală sau să nu fie aplicate niște legi votate de forul legislativ, validate de Curtea Constituțională și promulgate chiar de președintele Iohannis – legile Justiției – reprezintă o îndepărtare nepermisă de la exigențele unui stat de drept guvernat de domnia legii și separația puterilor.
La doar trei zile, pe 30 noiembrie 2018, la Palatul Cotroceni, președintele Herr Iohannis a organizat o recepție îân onoarea Centenarului Marii Uniri, la care au participat personalități ale vieții politice și membri ai Corpului Diplomatic.
De această dată, Iohannis a avut un discurs echilibrat, reconciliator, un discurs corect, în care a evocat eroismul înaintașilor noștri care au înfăptuit Marea Unire și datoria conducătorilor actuali de a sluji interesul național. Chestiune valabilă și sau mai ales în ceea ce-l privește!
Parada militară din 1 Decembrie 2018, de la Arcul de Triumf s-a desfășurat în condiții aparent normale, deși președintele Klaus Werner Iohannis a stat tot timpul cu spatele la al doilea om în stat – Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și la președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Tot pe banii statului, președintele Iohannis a confiscat Parada militară de 1 Decembrie, de la Alba Iulia, transformând-o într-o baie de mulțime cu carácter electoral pentru un al doilea mandat! Spre rușinea lui, Iohannis l-a ignorat de această dată pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
ION PREDOȘANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here