Ca la noi, la nimeni / Curăţenia de primăvară în păduri şi în politică !

369

Mai e puţin până la 1 martie, prima zi a primăverii anuale. Pentru că primăvara astronomică va fi ceva mai încolo, odată cu echinocţiul de primăvară – în 21 martie. Şi cum anul acesta şi Sfintele sărbători de Paşti sunt mai aproape, în aprilie, se impune o curăţenie. Nu doar în sufletele oamenilor, în grădinile fiecăruia, ci şi în societate.
Nu există zi de la Dumnezeu în care să nu întâlnesc autocamioane sau chiar trailere încărcate cu buşteni groşi de fagi sau de stejari din pădurile Gorjului ce iau drumul altor judeţe ori ajung chiar în străinătate. Ieri, de pildă, un autocamion avea comandă tocmai din Constanţa. Alteori se merge în Dolj, dar se şi trece Dunărea spre Grecia.
Simplul fapt că firma Succes a închis fabrica de cherestea de la Gureni, comuna Peştişani, firma fiind în insolvenţă, nu înseamnă că pădurile nu sunt tăiate în ras, pe mai departe. Există numai într-o comună ca Peştişanii vreo 25 de camionete private, ce aşteaptă comenzi. Numai un simplu zvon că de prin primăvara asta s-ar pune potera pe hoţii de păduri şi i-a ambiţionat pe respectivii să dea bice exploatării pădurilor. Cât se mai poate fura.
În Cabinetul Victor Ponta, la un moment dat, s-a discutat un proiect de Cod Silvic şi o posibilă nouă Lege a silviculturii, în vremea guvernării USL. Ministrul de resort, Lucia Varga, liberală pe stilul vechi – al PNL-ului Brătienilor – s-a străduit săraca. Numai că atât Legea silviculturii, cât şi un alt Cod Silvic s-au împotmolit în Parlamentul României. La faza comisiilor de specialitate.
Nici până astăzi nu se ştiu secretele pentru care acele necesare legi ale păstrării pădurilor patriei printr-o exploatare raţională şi repopulare cu puieţi nu au ajuns în plenul Parlamentului României. Cert este că şi în urma exploatărilor ilegale, de prin 1990 şi până astăzi, ţara noastră încă mai are păduri, deşi s-a furat şi se fură “ca-n codru!” Asta pentru că înainte de 1989, mult hulita societate socialistă a României avea una dintre cele mai restrictive Legi silvice din Europa.
*
O altă curăţenie, nu doar de primăvară, ci pentru toate anotimpurile şi anii ce vor veni, se impune a se face în clasa politică. Şi cum Parlamentul este singurul în stare să o facă va trebui să ia taurul de coarne. Să se schimbe Constituţia şi Legea electorală, dar şi cea a finanţării partidelor. Ca să nu se mai petreacă situaţii de felul celei anchetate acum de DNA, cu banii din mita afacerii Microsoft ori ai Galei Bute. Cu bani negri ajunşi la PDL şi în campaniile nefericitelor alegeri – două mandate! – ale nevrednicului fost preşedinte Traian Băsescu. Cetăţean care n-a fost preşedintele României, ci doar preşedintele Elenei Udrea. Şi eventual a acoliţilor acestora din PDL.
Nu sunt pentru un parlament unicameral, ca-n Ungaria, ci prefer două camere decizionale. Numai că este mult prea umflat numărul de parlamentari la o ţară aşa de mică şi din ce în ce mai săracă. Iată de ce, o curăţenie generală a clasei politice se impune a se face începând cu Parlamentul!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here