Ca la noi, la nimeni – Cum îl mituieşte China pe Iohannis!?

163

Nu mai este o noutate că volumul „Pas cu pas”, apărut la Editura Curtea Veche, care deţine drepturile de autor, va fi lansat cu surle şi trâmbiţe la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, pe 25 august 2016, în versiunea chineză. Exact până la acea dată, preşedintele Klaus Werner Iohannis se află într-o vizită la părinţii săi, care s-au repatriat în Germania. Datele le-am aflat dintr-un Comunicat al ICR, care se delimitează şi zice că nu are nici un amestec şi n-a finanţat traducerea, tipărirea şi că lansarea nu va avea loc în standurile destinate României.
Nu există date cum că la lansare va fi şi preşedintele scriitor, ci doar un consilier al său. Ceea ce ne interesează mai puţin spre deloc. Unii publicişti se încumetă să afirme că prin traducerea cărţii „Pas cu pas”, Klaus Werner Iohannis riscă să fie cercetat pentru mită primită de la chinezi pentru construirea de către aceştia a Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Întâmplarea că în 25 august, la târgul Internaţional de Carte de la Beijing va fi prezentată traducerea în limba chineză a cărţii „Pas cu pas”, semnată Klaus Iohannis, poate fi pus în contextul construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Societatea Nuclearelectrica de către chinezi poate fi interpretat că ne aflăm în faţa săvârşirii unei grave infracţiuni de corupţie la cel mai înalt nivel!
Însuşi preşedintele Iohannis, care el centrează, el dă cu capul, cum se spune-n fotbal, după şedinţa CSAT din 27 mai a.c. declara: „În cadrul şedinţei Consiliului am analizat şi aprobat Raportul ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România.”
L-a completat, întărindu-i spusele, Daniela Lulache CEO Nuclearelectrica, la Conferinţa Energy-Center, care referindu-se la acelaşi proiect al Grupurilor 3 şi 4 la definit ca fiind unul strategic prioritar pentru România şi mai remarca, între altele: „Avem procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă spun că sunt în plină desfăşurare.”
Practic, avem de-a face cu două evenimente: unul economic şi altul cultural. Orice legătură între cele două evenimente duce direct la infracţiunea de mită sau, în cel mai fericit caz, la una de „obţinere de foloase necuvenite.”
Construirea Reactoarelor 3 şi 4 ar costa aproximativ 4 miliarde euro şi este, orice s-ar spune, o afacere uriaşă! Pentru traducerea în limba chineză, editura de stat Zhong Yi va suporta cheltuielile pentru traducătorul Dong Xi Xiao, cheltuielile de tipărire, dar şi drepturile de autor pentru Klaus Iohannis, presupusul autor al cărţii(au existat acuze că volumul l-ar fi realizat redactori ai revistei „Observatorul cultural”!), şi pentru Editura Curte Veche, deţinătorul Copirigth-ului.
Este imposibil de presupus că o editură de stat chineză ar fi atât de naivă şi să creadă că volumul „Pas cu pas”, ce va apare în vreo 20 de milioane de exemplare, se va cumpăra într-un asemenea tiraj uriaş! Se va cheltui o sumă enormă pentru ca poporul chinez să se lumineze. Şi să ştie cum se plimba junele Klaus cu bicicleta, cum juca el tenis cu finul Cristian Vecerdea ori cum se plimba prin Dumbrava Sibiului cu soţia sa, Carmen!
Drepturile de autor sunt o afacere de milioane de dolari şi normal ar fi ca acestea să apară în Declaraţia de avere a preşedintelui Klaus Werner Iohannis. Acestea pot fi interpretate ca fiind mită pentru construirea celor două reactoare de la Cernavodă.
Şi să mai reţinem că Compania chineză de stat China general Nuclear Power Corporation, cea care a semnat memorandumul cu Societatea Nuclearelectrica pentru construire Grupurilor 3 şi 4, a fost acuzată de Guvernul Statelor Unite ale Americii de spionaj nuclear, conform Departamentului de Justiţie al SUA, citat de The Guardian.
Ei bine, de data aceasta, avem de-a face cu o faţă a lucrului (ne)bine făcut! Cine l-a sfătuit, l-a sfătuit prost. Cum (In)Justiţia din România s-ar putea să închidă ochii, mai are şi Gorjul o şansă! La viitoarea traducere în limba chineză a cărţii „Primul pas” poate le vine rândul şi termocentralelor Turceni şi Rovinari. De care tot China este interesată!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here