Ca la noi, la nimeni – Cu sau fără Cîțu, după „Miercurea Neagră”!?

318
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Guvernul nostru nu poate să cadă. Se află în subteran.” –
Aleksandar Cotric
Din Incizii rapide (2007)

Baletul prim-ministrului Florin Cîțu lasă impresia că omul ar fi cel puțin Stăpânul Inelelor. Susține că economia duduie, iar vaccinarea populației merge strună și de la 1 iunie se va renunța la mască. Într-atât crede că va avansa vaccinarea și creșterea imunității cetățenilor. Este atât de optimist, încât lasă impresia, uneori, că ar fi sub influența unor ierburi dătătoare de stări euforice.
Realitatea este cu totul alta, prețurile tot cresc, iar puterea de cumpărare scade. Deficitul, din păcate, încă nu scade. Cu agricultura stăm prost rău de tot. Dacă Ungaria și Polonia exportă produse agricole și mărfuri alimentare, la noi este exact pe dos. Noi importăm. Redresarea economiei a început, firav, iar din încasările nefiscale România abia dacă atinge 27%. În vreme ce Bulgaria înregistrează 30%, iar alte țări foste socialiste au încasări cu mult peste 30%!
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) abia este schițat a doua sau a treia oară, primele drafturi fiind respinse de Comisia Europeană. Abia azi sau mâine merg la Bruxelles miniștrii Adrian Oros (Agricultură) și Cătălin Drulă (Transporturi) spre a pregăti terenul viitoarei vizite a prim-ministrului Florin Cîțu la Bruxelles. Oros ar pleda pentru a primi bani europeni pentru irigații, iar Drulă pentru infrastructură. Mie, unul, tare mi-e teamă că din bugetul PNRR, fixat inițial la 42 de miliarde de euro, scăzut apoi la 29,2 miliarde de Euro, ne vom alege cu 14 miliarde mari și late ori cu praful de pe tobă!
Soarta prim-ministrului Florin Cîțu a fost dezbătută la emisiunea „Miercurea Neagră”, de la DCNews TV. La respectiva emisiune, analistul politic Bogdan Chirieac i-a adresat o întrebare președintelui GIP (Grupul de Investigații Politice), Mugur Ciuvică: „Când credeți că Ludovic Orban o să-l dea jos pe Florin Cîțu?”
„Ludovic Orban nu o să-l dea niciodată jos că nu poate. Doar domnul Iohannis poate să-l schimbe pe domnul Cîțu, dar nu pare deloc că ar avea o problemă cu prestația domnului Cîțu”, a precizat Mugur Ciuvică.
„Aoleo… am înțeles, nu pare că vrea să facă asta”, a replicat, ironic, Bogdan Chirieac.
Conform PNRR, Educația primește 3,7 miliarde de euro. Suma inițială era de 4,4 miliarde de euro.
Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde de euro la 29,2 miliarde de euro a presupus o ajustare a alocațiilor pentru proiectul România Educată, însă PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană.
Este și motivul pentru care la fel se va recurge și la alte sectoare, precum Sănătatea, Transporturile etc., iar suspiciunea mea că toate sumele vor scădea mi-o mențin.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here