Ca la noi, la nimeni – Cu pădurea nu-i de glumit!

290

În vreme ce preşedintele României, Klaus Iohannis, se joacă de-a Baba oarba şi nu vede masacrul la care-i supusă pădurea – Aurul verde, singura resursă naturală încă nevândută în întregime corporaţiilor transnaţionale – şi este bine primit de Papa Francisc, la Vatican, DNA-ul a descins şi la Direcţia Silivică Bistriţa,
Asta pentru că săptămânile trecute, Corpul de Control al primului ministru a găsit nereguli în Contractile cu Holzindustrie Schwighofer SRL(Austria), în cursul verificărilor făcute în cazul defrişărilor ilegale şi Guvernul a sesizat DNA pentru presupusele defrişări ilegale.
Faptul că românul Klaus Iohannis a respins iniţial Codul Silvic votat de Parlament numai pentru că primise o scrisorică de la firma austriacă în care i se punctau articolele de lege neconvenabile celor de la Viena, care conform propriilor declaraţii filmate cu camera ascunsă de Oamenii Agenţiei Internaţionale a Mediului cumpără şi masă lemnoasă tăiată de alţii ilegal, nu e de natură să liniştească lumea românească.
Acesta-i şi motivul pentru care în ţară au fost proteste şi s-au scandat lozinci de felul: “România, trezeşte-te!”, “Uniţi salvăm pădurile”, “Defrişările sunt crimă”, Pădurea pe butuci”, “NU corporaţia face legislaţia”, “Jos labele de pe pădurile României!”, Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrişate”.
Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA în legătură cu săvârşirea a 52 de posibile fapte de corupţie, de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârşite de angajaţi ai unor direcţii silvice judeţene şi ai ROMSILVA.
Pare-se că, deşi îl credeam, la un moment dat imparţial şi integru, preşedintele Klaus Iohannis începe să cânte după cum îi cer alţii – austriecii în cazul respingerii Codului Silvic şi Noul PNL (a se citi PDL!) în cazul atacurilor tot mai dese la adresa Guvernului. Tot la contre poate fi amintită şi mişcarea surpriză, prin amânare, în cazul procurorului propus şef al DIICOT a procurorului Daniel-Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, cu avizul CSM, unul consultativ ce-i drept, în care cinci voturi au fost pentru şi două împotrivă.
Rolul Guvernului şi al Justiţiei în primul rând este sau ar trebui să fie acela de a preveni ilegalităţile din exploatarea abuzivă a pădurii şi să nu se ajungă la fapte de corupţie cu zeci de mii de hectare retrocedate ilegal şi milioane de tone de masă lemnoasă tăiată nerespectând nici măcar directivele Comisiei Europene, ca ţară membră a Uniunii Europene. Că de interesul naţional – ca avuţie şi factor de mediu – ce să mai vorbim!
 ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here