Ca la noi, la nimeni – Criză sigură, boală lungă!

590
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Mai bine mâncare puțină decât boală lungă.” – Proverb românesc

E greu de înțeles cum de s-a grăbit Klaus Werner Iohannis cu programarea consultărilor cu partidele politice parlamentare, imediat după ce abia căzuse Guvernul Orban la Moțiunea de cenzură. Ori a vrut să dea consultărilor un caracter formal și partidele politice să nu aibă timp pentru a crea alianțe în vederea alcătuirii unui guvern solid. Cine știe?
Primii care s-au și consultat între ei, la puține minute după ce Guvernul Orban căzuse la Moțiunea de cenzură cu un scor zdrobitor – 261 de voturi pentru din totalul de 400 parlamentari prezenți – au fost președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și președintele Pro România, Victor Ponta. Ba chiar în aceeași seară Marcel Ciolacu ne-a spus și numele cu care vor merge ca propunere de prim-ministru la Palatul Cotroceni, Remus Pricopie. Un universitar cunoscut de public ca Rector al SNSPA din București. Oricum, dacă Remus Pricopie nu va fi acceptat de către președintele Iohannis, PSD nu va vota propunerea Orban Ludovic, după cum au afirmat senatorii social-democrați Titus Corlățean și Șerban Nicolae. Ei susțin că PSD nu va asigura cvorum și, în felul acesta, anticipatele pot rămâne doar un vis.
Primul partid incitat la consultări a fost PNL-ul, iar la ieșire președintele acestuia, fostul prim-ministru Orban Ludovic a declarat senin că s-a autopropus. Nu știm cât este de legal ca persoana nominalizată ca prim-ministru să fie tocmai Orban Ludovic, care a fost demis prin trecerea Moțiunii de cenzură, inițiată de PSD – pe care au mai votat-o cei de la UDMR, precum și câțiva parlamentari ai Pro România – și care Orban nu are o faimă prea bună.
Mă rog, președintele României și președintele PNL își fac un titlu de glorie că-și doresc cu ardoare alegeri anticipate.
Ciudat, dacă până acum USR nu a vrut să participe la guvernare, de această dată președintele USR, Dan Barna, și-a afirmat dorința ca viitorul guvern să adopte prin ordonanță de urgență alegerea primarilor în două tururi. Iar a doua doleanță ar fi ca Dacian Julien Cioloș să fie propunerea USR-Plus pentru nominalizarea ca prim-ministru. Deși a mai fost odată, fără să fi fost ales și fără să performeze, câștigându-și „faima” de a fi condus GUVERNUL ZERO!
De astă dată, PSD și Pro România au strâns o majoritate. Și speră, chiar dacă președintele Iohannis le va refuza propunerea lui Remus Pricopie, să nu fie două respingeri consecutive de prim-ministru nominalizat, întrucât cele două partide de stânga nu vor asigura cvorum la ședințele de plen pentru investirea alesului!
După declarațiile anterioare, liderii UDMR nu au mers la consultări cu vreo propunere, dar nu cunoaștem, dacă vor participa la viitoarea guvernare sau nu.
Tărășenia cu cele 25 de ordonanțe de urgență date marți noaptea de Guvernul PNL/Orban nu s-a terminat. E adevărat că nu existau avize nici de la unii miniștrii, dar nici de la Consiliul Legislativ și nu toate aveau avizul Consiliului Economic și Social. Mai mult, joi, nu ajunseseră la șefii celor două camere – Titus Corlățean și Marcel Ciolacu, dar nici la Monitorul Oficial.
Cea mai ascunsă este aceea cu privatizarea serviciilor medicale, prin alocarea de fonduri din banii publici Clinicilor și Spitalelor private. Mai mult, ministrul Sănătății s-a ales și cu un dosar penal. Și nu va fi singurul!
ION PREDOȘANU

P.S. În seara trecută, Klaus Werner Iohannis promisese că anunță numele ales pentru nominalizarea la demnitatea de prim-ministru al României. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here