Ca la noi, la nimeni – Criza penitenciarelor, criza ministrului Justiţiei!

162

Protestele din penitenciarele României au început de luni şi continuă. Chiar pe 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei – Căderea Bastiliei -, România avea 15 penitenciare în care deţinuţii refuzau hrana. Doar la puşcăria din Miercurea Ciuc s-au încheiat protestele, intrând în hora disperării alte trei penitenciare: Mărgineni, Tulcea şi Bacău. Modul de a răspunde la primele proteste, cele de luni la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi, prin intervenţia forţelor speciale – mascaţii -, lăsată cu bătăi şi băi de sânge este revoltător pentru o ţară ce se pretinde democratică. Deţinuţii puşcăriei Iaşi au fost maltrataţi, iar apoi mutaţi cu forţa la Penitenciarul Gherla, spre a nu fi văzuţi de rude sau cunoştinţe care ar fi putut veni în vizită.
Datele sunt îngrijorătoare, dar nu şi pentru ministrul Justiţiei – Raluca Prună. Care, deşi a luat-o pe mirişte, aberând, recunoaşte: „Suntem într-o situaţie de criză.” Ea a declarat că nu este mulţumită de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), dar nu ia în calcul demiterea acesteia. Şi totuşi, mai zice că „interesul este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uităm şi al societăţii în sens larg ca Ministerul Justiţiei, ministrul să conlucreze cu ANP.” Ne întrebăm, până acum de ce n-a făcut acest lucru. Cine nu i-a dat voie?
La CEDO există 3.950 de plângeri, care vor costa România, adică pe noi plătitorii de taxe şi impozite în jur de 100 milioane euro anual. La Penitenciarul Rahova sunt declaraţi doi morţi, un alt deţinut de la Bistriţa a încercat, ieri, să se sinucidă. Majoritatea protestatarilor sunt paşnici şi refuză hrana. Iar bruxelleza aşa zis tehnocrată a luat-o total pe arătură, vorbind de abia acum de nişte proiecte în dezbatere publică şi de sesiunea din toamnă a Parlamentului. În loc să meargă prin penitenciare şi să încerce aplanarea conflictelor sau să facă anchete cu privire la cheltuirea aiurea a banilor destinaţi hranei deţinuţilor. Oricum, dacă tot este situaţie de criză se impun măsuri de criză şi nu trageri de timp!
Potrivit unui Raport al Avocatului Poporului, dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, indicele de ocupare a penitenciarelor este de 151,31%! Normele legale de spaţiu sunt de neatins, fiecare deţinut dispune de numai 2 metri pătraţi. Până şi morţii au parte de un spaţiu mai mare. La Iaşi, cum aminteam, au intervenit forţele speciale(mascaţii!!!) A curs sânge, iar ca deţinuţii să nu fie văzuţi de rude au fost transferaţi la Gherla. Oamenii au început să moară cu zile din cauza lipsei spaţiului necesar conform normelor – de 4 metri pătraţi! -, al tratamentului medical defectuos şi fără medicamente dacă deţinutul nu şi le cumpără, a alimentaţiei sărace, a mucegaiului şi a invaziei de gândaci ori şobolani şi a accesului precar la igiena intimă. Victor Ciorbea – Avocatul Poporului a deschis anchete la Penitenciarele Giurgiu, Rahova, Vaslui, Aiud şi Botoşani privind posibila nerespectare a art. 22, art. 34 şi a art. 35 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritatea fizică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi, respectiv, dreptul la un mediu sănătos. Ce face ministresa (In)Justiţiei, Raluca Prună? Nimic!!! Nişte aberaţii, apoi acuză presa că incită la proteste. Ea fiind aceea care-a declarat la începutul mandatului că: „În România, drepturile omului sunt un lux pe care nu ni-l putem permite!” Se bate cu cărămida-n piept că e mândră că a rezolvat problema cărţilor scrise în închisoare, luându-le intelectualilor care au ajuns acolo, după gratii, fie în urma unor greşeli sau chiar unii nevinovaţi!
Ion PREDOŞANU

P.S. Cea mai modernă puşcărie din România – Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui s-a dat în folosinţă în 2012, fiind la standarde europene. Şi aici protestează 56 de persoane ce s-au solidarizat cu protestatarii din alte penitenciare ale Coloniei numită încă România. Şi totuşi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, zeci de forţe de ordine au fost mobilizate în curtea penitenciarului Vaslui, pregătite să intervină! Deţinuţii de la Vaslui au scandat: „Jos Prună!”, „Jos Guvernul!”, „Nu ne dau vizitele, nu ne dau raţiile, nu ne dau drepturile!”, „Suntem trataţi ca nişte câini, ajutaţi-ne, dacă plecaţi de aici ne vor omorî!”(Ion Predoşanu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here