Ca la noi, la nimeni – Criza energetică aduce scandaluri!

490
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Principala soluție este să creștem producția de energie, producția de gaze, să ajungem în situația ca ele să fie mai mari decât cererea sau cel puțin egale.”
Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă

Nici nu mai are rost să comentăm afirmațiile de miercuri dimineață, la ora 10:00, făcute de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la recomandările transmise de la Bruxelles în legătură cu economisirea energiei electrice în țările membre ale Uniunii Europene. Niște recomandări dure, dar care nu sunt obligatorii. Ceea ce înseamnă că guvernele țărilor membre ale UE au datoria față de propriii cetățeni să ia măsurile care cred că sunt cele mai potrivite spre a trece peste iarna ce se anunță foarte grea.
COMISIA EUROPEANĂ COPIAZĂ UN DECRET AL LUI CEAUȘESCU! Planul Europei de reducere a consumului de curent electric – pe scurt – pare copiat dintr-un decret al lui Nicolae Ceaușescu, din 1987. Practic, ar fi vorba de o anomalie de la Uniunea Europeană. Cu niște măsuri aberante, cu amenzi sau închisoare dacă în case vor fi mai mult de 19 grade Celsius. Iar trebșoara asta urâtă ar presupune crearea unei fel de poliție care să meargă pe timpul iernii în fiecare casă cu termometrele!
Dar să vedem, deocamdată, ce ne sfătuiesc autoritățile noastre? Bezmeticul și incompetentul ministru al Energiei, Virgil Popescu, care a produs catastrofa liberalizării prețurilor la energie electrică și la gaze. Iar gureșul europarlamentar și prim-vicepreședinte al pretinsului PNL, Rareș Bogdan, ne dă exemplu pe mama sa, care, cică, ar avea un singur bec în baie! Și cu asta ce economie a făcut?
Numitul individ uită că tot el a închis mine de cărbuni – în vreme ce Germania și Polonia le redeschid – a închis termocentrale precum Mintia, Iernut, Ișalnița și nici termocentralelor de la Turceni și Rovinari nu le merge prea bine, Complexul Energetic Oltenia fiind în pragul falimentului!
Dar Germania și Polonia nu doar că au redeschis mine de cărbuni, ci au repornit termocentralele pe care le aveau în conservare. Nu închise pur și simplu ca să nu mai poată fi redeschise decât cu costuri extrem de mari. Cât despre investiții în energie, nici vorbă în România ministrașului de neînlocuit, individul Virgil Popescu. Cel care ne râde-n nas ori de câte ori deschide gurița lui slobodă la inepții!
Desigur, până la această oră, când scriu aceste simple note sau comentarii, Guvernul Ciucă nu a creionat încă vreun program de măsuri, dar mocăit cum este guvernul mai are timp. Sper că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, s-a convins că poziția ghiocelului avută în alte ocazii nu a adus nimic bun pentru țara noastră, iar Guvernul coaliției PSD, PNL și UDMR se impune a fi unul responsabil și să-și apere cetățenii săi.
Vom reveni, ceva mai încolo, asupra temei de mare actualitate. Până acum PSD trăgea hăis, iar PNL cea. În vreme ce UDMR nu se arăta prea interesat de grava situație ce ne așteaptă.
SCANDAL PE IMPOZITAREA CASELOR! Colac peste pupăză, mai nou s-a creat un alt scandal, ca și cum nu ar fi fost prea multe și prea dese cele de până acum. Noua temă a scandalului se referă la impozitarea caselor, adică a locuințelor. Partidul Social Democrat, mai aproape de oameni, dorește impozitarea caselor în funcție de localitate – de la comune la cel mai mare oraș să fie diferențieri -, iar pretinsul Partid Național Liberal ar vrea o amânare a măsurii cu doi ani.
Un amendament la Ordonanța de Urgență a Guvernului, adoptată acum două săptămâni, ar impune impozite mai mari, dar, cum spuneam, peste doi ani! Mai ales în marile orașe, în vreme ce social-democrații nu le măreau prea mult, dar vroiau să înceapă impăozitarea cu data de 1 ianuarie 2023. Amendamentul introdus de pretinsul PNL cere ca impozitarea locuințelor să înceapă de la 1 ianuarie 2025!
ION PREDOȘANU

P.S. BAZACONII CU LEMNUL DE FOC. Majoritatea locuințelor din mediul rural au încălzire pe lemne, iar aceste s-au scumpit groaznic. Guvernul Ciucă vrea ba plafonări la vânzarea lemnelor de foc la 500 de lei, iar UDMR propune niște vouchere de 150 de lei la fiecare metru cub de lemn de foc, dar nu mai mult de cinci metri cubi! Numai bazaconii (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here