Ca la noi, la nimeni – Criza alimentară, criza zilei de mâine!

729
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „//Țăran român, Măria-Ta,/ Să nu lași câmpul tău să moară,/ Ți-au dat strămoșii ce lucra,/ Cu mâinile-au făcut o țară.//”Adrian Păunescu

Nu doar România este în pericol să se confrunte în viitor cu o criză alimentară. Dacă anul acesta, cu toată seceta și temperaturile ridicate inclusiv în această toamnă, de bine de rău vom avea ce mânca, ei bine, trebuie să ne gândim serios și la ziua de mâine. Avem șansa ca la cârma ministerului Agriculturii să fie iarăși un om dăruit cu harul de a se ocupa cum se cuvine de problemele, nu puține, cu care se confruntă țăranul român și fermierii acestei țări – inginerul agronom Petre Daea.
Acela care-a mai fost în fruntea Agriculturii României, și căruia i se potrivește această demnitate, ilustrând perfect proverbul românesc: „Omul bun după fapte se cunoaște.” În precedentul mandat ca ministru al Agriculturii se înhămase la un amplu proiect de irigații Siret-Bărăgan, încăput mai apoi pe mâna unor nepricepuți ai guvernelor de dreapta. Care au și blocat proiectul.
Ba, la un moment dat, unul total incompetent, nu doar rău voitor, a încropit, pe șest, un Plan Național de Redresare și Reziliență(PNRR) în care nu există nici măcar un rânduleț referitor la inverstiții în sistemele de irigații atât de necesare viitorului agriculturii românești. Condiții în care, dacă nu se vor lua măsuri urgente, cândva mănosul pământ al Dobrogei se va deșertifica în vreo zece ani, la fel cum este în pericol și sudul Olteniei.
Cum spuneam, șansa noastră pentru revitalizarea agriculturii poară un nume – ing. Petre Daea. El bate țara-n lung și-n lat, discută cu țăranii și cu fermierii căutând totdeauna soluții majore pentru rezolvarea crizei din agricultură. S-a deplasat urgent la Bruxelles, și a vorbit cu Comisarul European pentru Agricultură, negociind schimbarea Planului național de Redresare și Reziliență (PNRR), în sensul introducerii unor mari proiecte de investiții – cu bani europeni – special pentru sistemele de irigații, fără de care am intra și noi, românii, în criza alimentară ce bântuie acum prin Europa, țările sărace din Africa de Nord și cele din Orientul Mijlociu. Ce-i drept, pe valorosul ministru al Agriculturii, Petre Daea, îl susține și Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene.
Din păcate, satul românesc îmbătrânește iar noi exportăm forță de muncă, și, în aceste condiții, există riscul închiderii unor ferme.
Crizele energiei și ale creșterii aberante a prețurilor la combustibili, precum și războiul de la graniță sunt motive în plus de îngrijorare cu privire la posibila mare criză a zilei de mâine.
ION PREDOȘANU

P.S. La inteervenția a doi europarlamentari români, PNRR va fi suplimentat cu 1,4 miliarde de euro pentru investiții în energie, în contextul crizei actuale. Traversăm un an agricol tensionat de secetă și de război. O întrebare fără răspuns ar fi aceea dacă a mai rămas rentabilă agricultura. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.