Ca la noi, la nimeni – Consens cu mârâieli pe Codul Fiscal

267

E o noutate veche faptul că triumviratul tehnocraţilor Klaus Iohannis, Victor Ponta şi Mugur Isărescu ajunsese la concluzia că reducerea TVA la 20% ar fi un lucru bun. Mai rămâneau consultările tehnice ale partidelor parlamentare pentru ca acestea să se pună de acord.
Cu toate că înaintea acestor consultări existaseră voci ale liderilor ALDE şi UDMR că nu vor să se schimbe nimic din noul Cod Fiscal. Care mai fusese votat odată în Parlament, Călin Popescu Tăriceanu şi respectiv Kelemen Hunor ţinând la acel mult visat 19%, inclusiv de fostul candidat la prezidenţiale Klaus Iohannis, s-a ajuns la un alt consens.
Descifrat de preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, care apreciază că reducerea TVA la 20% din 1 ianuarie 2016 şi la 19% din 2017 este soluţia cea mai bună la care-au ajuns partidele parlamentare reunite ieri – prin delegaţii acestora -, o soluţie realistă şi folositoare României.
Şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici – şeful delegaţiei PSD, consideră că: „Deficitul bugetar duce astfel la 2%, în urma amendamentelor aduse la noul Cod Fiscal”. Inclusiv primul ministru, Victor Ponta, este de părere că „reducerea cu 20% are cel mai bun impact economic.” Printre amendamente se regăseşte amânarea eliminării supraaccizei la carburanţi, care va fi scoasă abia în 1 ianuarie 2017. Nu este exclus ca şi taxa de stâlp ori acciza la alcool să sufere şi ele unele amânări. Nici preşedintele insignifiantului partid al lui Mircea Geoană, rupt din PSD, nu vrea decât TVA de 19%. La fel ca şi Călin Popescu Tăriceanu, mult mai vocal înaintea consultării tehnice a partidelor parlamentare când ameninţa că dacă se schimbă forma actuală a Codului Fiscal, parlamentarii ALDE nu vor vota. Cine şi pe cine să mai înţeleagă? Cert este că până luni, când va avea loc sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi votarea Codului Fiscal retrimis de preşedintele Klaus Iohannis, mai este ceva vreme. Iar aleşii neamului sunt teribil de schimbători. Precum vremea, uneori. Mai ales că demnitarii, funcţionarii Administraţiei Prezidenţiale şi ai Guvernului s-au văzut cu sacii-n căruţă şi au salariile mărite.
ION PREDOŞANU

P.S. Veşnica problemă nerezolvată sunt retribuţiile medicilor şi ale dăscălimii. Ca şi ale celorlalţi bugetari. Deocamdată.
(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here